DOM PREPORUKA

BOŽIĆNA TRPEZA: Pečenica u marinadi, pečena paprika sa feta sirom i peršunom, čokoladna torta i topla čokolada

Foto: lifepressmagazin.com

Božićna pečenica u marinadi

Pečenica je prisutna u svakom domu na stolu za vreme Božića. U većini domaćinstava se priprema pečenka iz rerne, piše lifepressmagazin.com.
Cijelo pečeno prase je za mnoge previše, osim u velikim domaćinstvima, pa zato mnogi na dan Božića pripremaju specijalnu pečenku. Obično se priprema dan pred Božić – ostaje u marinadi cijelu noć.
Sastojci: 3,5 kg svinjskog buta bez kosti, 230 gr masti, dvije glavice luka srednje veličine, pet-šest čenova bijelog luka, dvije suve papričice (slatke ili blago ljute), ljuta paprika mljevena, biber, so, mljeveni đumbir
Priprema:
Meso je potrebno marnirati. Najbolje na Badnji dan. Cijeli but namažete mašću, solju, biberom, mljevenom paprikom i đumbirom. Dobro utrljajte u meso. Stavite but u posudu sa poklopcem. Crni luk isjecite na kriškice, a bijeli očistite i ostavite u čenovima. Ovo povrće poređajte preko i oko buta. Poklopite i ostavite u frižideru preko noći.
Sljedeći dan but zasjecite na nekoliko mjesta i u svaki otvor stavite po krišku crvenog i čen bijelog luka. U vatrostalnoj posudi (ili nekoj zgodnoj za pečenje) stavite malo masti (kašiku- dvije), pa pripremljen but, uspite malo vode i poklopite komadom aluminijumske folije. But pečete u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusa tri sata. Pred kraj, skinite foliju i ostavite da se kratko zapeče, da meso malo porumeni. Služite toplo.

Foto: stvarukusa.rs

Pečena paprika sa feta sirom i peršunom
Sastojci: četiri-pet većih pečenih paprika, tri-četiri čena bijelog luka, oko dvije kašike peršunovog lista, oko 100 g feta sira, tri kašike sirćeta, tri kašike maslinovog ulja, tri kašike hladne vode, 0,5 kašičice soli i malo svježe mljevenog bibera, po ukusu.
Priprema: Pečene paprike oljuštiti, pa oprati hladnom vodom. Bijeli luk oljuštiti, oprati i sitno isjeckati. Peršun list oprati, pa sitnije isjeckati.Oljuštene pečene paprike staviti u činiju, pa ih prvo posoliti ravnomjerno sa obje strane. Zatim preko paprika staviti sjeckan bijeli luk. Nakon toga u šolji promiješati sirće, maslinovo ulje i hladnu vodu. Zatim dodati sjeckan peršun list, sve promiješati i sa tim prelivom preliti paprike. Sada paprike gore posuti sa malo bibera i sa izmrvljenim feta sirom. Salatu ostaviti u frižderu pokriveno sa providnom folijom 1-2 sata da se ukusi izmiješaju.Poslužiti uz razna pečena i kuvana jela, recept je sajta stvarukusa.rs.

Foto: marinastaste.com

Dacina čokoladna torta
Daca iz naslova je Daliborka Đokić iz Kaća kraj Novog Sada, a recept prenosi Marina Stanojević sa sajta marinastaste.com.
Sastojci:
Za kore: Deset jaja, deset kašika šećera, šest kašika brašna, četiri kašike kakaoa i 2 dl ulja (nije greška)
Za fil: 7.5 dl mlijeka, tri kašike šećera, tri pudiga od čokolade, 100 g čokolade, 167 g margarina/putera (3/4 pakovanja od 250 g) i 500 g nugat krema (po želji možete koristiti marke „Eurokrem“, „Nutela“, „Linolada“ ili druge, po svom ukusu)
Za dekoraciju : 180 g šlag krema ukusa vanile, 2.5 dl mlijeka, 40 g čokolade (dijelom rastopljene, a dijelom rendane) i čokoladni keks.

Foto: marinastaste.com

Priprema:
Kore:
1. Ulupajte pet bjelanaca u čvrst šam, dodajte pet kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori. Smanjite brzinu miksera i dodajte žumanca, pa sipajte 1 dl ulja u mlazu. Ručno umiješajte tri kašike brašna i dvije kašike kakaoa.
2. Dobijenu smjesu sipajte u papirom za pečenje podmazan kalup za torte (fi 25 cm) i pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 17-20 min.
3. Na isti način od preostalog materijala napravite još jednu koru.
4. Ohlađene biskvite poprečno presjecite na pola.

Foto: marinastaste.com

Fil:
1. Pomiješajte prašak za puding sa malo mlijeka, pa sipajte u preostalo ključalo mlijeko sa šećerom i miješajte dok se ne zgusne. Odmah potom ubacite kockice čokolade da se rastope.
2. Pjenasto umućen margarin /puter sastavite sa ohlađenom masom, a potom dodajte nugat krem i sve lijepo sjedinite miksanjem.
Finalni postupak:
1. Kore ne treba prskati jer su dovoljno vlažne i sočne, samo ih premažite kremom. Na prvu koru nanesite trećinu pripremljenog fila, pa tako redom i završite korom.
Ako želite možete filovati i sve četiri kore tanjim slojem krema.
Dekorišite tortu umućenim šlagom/slatkom pavlakom ili po želji fondanom (dekor masom) ili čokoladom.
Ovog puta sam za dekoraciju koristila šlag krem od vanile, čokoladu i čoko keksiće.

Foto: recepti.covermagazin.com

Božićna topla čokolada
Sastojci: 100 grama crne čokolade (čokolade za kuvanje), pola šoljice šećera, dvije kašike espreso kafe, pola čajne kašike mljevenog cimeta, 1 dl vode, mrvica soli, 1 kašika sitno narendane narandžine kore, četiri šoljice mlijeka, kašika mljevenih badema, štapići cimeta za ukrašavanje i šlag.
Priprema:
Čokoladu, šećer, espreso kafu, cimet, so, narandžinu koru i 1 dl vode ugrijte na laganoj vatri.
Miješajte dok se čokolada ne otopi, a mješavina ne dobije glatkoću i ravnomjernost bez grudica. Ostavite da uzavri te na laganoj vatri kuvajte pet minuta. Zajedno s bademima dobijenu tečnost umiješajte u mlijeko i ugrijte ali da ne zavri.
Uklonite sa šporeta i izmrvite čokoladu tako da dobije pjenušavost. Ulijte u šoljice, ukrasite štapićima cimeta i šlagom po želji, piše recepti.covermagazin.com.