PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Kurkuma – začin i lijek

Ilustracija

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja uglavnom raste u južnoj Aziji. Kod nas je bila nepoznata do kasnih godina 20. vijeka. Od korijena ove biljke, pravi se začin, jako žute boje, koji se koristi širom svijeta. Njegova ljekovita svojstva čine ga, kako kažu, jednim od najmoćnijih prirodnih ljekova.

Aktivan ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Ako na etiketi nekog proizvoda pronađete oznaku E100, to je prirodna boja kurkumin, i ona nije opasna po zdravlje. Neka istraživanja koja su nedavno sprovedena kažu da ovaj začin posjeduje anti-upalna svojstva kao i da je potvrđen blagotvorni učinak kurkume kod tegoba od raka i Alchajmerove bolesti.

Kurkuma je snažan antioksidans, protivupalno, antigljivično i antibakterijsko sredstvo, koja pomaže pri izlječenju tegoba gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, reume, artritisa, bola u zglobovima, pomaže kod kožnih oboljenja – psorijaze, ekcema, osipa. Eliminiše toksine iz organizma, ali i poboljšava krvnu sliku i smanjuje nivo holesterola i čećera u krvi.

Uspješno se koristi pri izlječenju kandide, zbog jakog antigljivičnog djelovanja. Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od kašičice kurkume i malo vode.

U Indiji kurkuma se koristi i za njegu kože. Od nje koža postaje čista, glatka i svježa. Zbog toga se tradicionalno koristi za uljepšavanje mlade prije vjenčanja. U Kini je otkriveno da pomaže kod depresije.

Kada su nutritivne vrijednosti u pitanju kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, ali i dijetalnih vlakana.

Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika, koji prema brojnim istraživanjima pomaže razvoju dobrih bakterija koje štite crijevnu floru.