PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

U ISTOČNOM SREDOZEMLJU: Pronađena olupina drevnog rimskog broda

Naučnici su otkrili drevni rimski brod koji je potonuo blizu zapadne obale Grčke prije otprilike dvije hiljade godina i smatra se najvećom dosad pronađenom olupinom u istočnom Sredozemlju.

Brod je plovio Sredozemljem prevozeći šest hiljada amfora, koje su se u Rimskom carstvu koristile za prevoz vina i maslinova ulja, orašastih plodova, pšenice i ječma.

Naučnici kažu da su posude od terakote izuzetno dobro očuvane, piše CNN.

Olupina upućuje na to da je brod bio dugačak oko 35 metara, a po tadašnjim standardima većina brodova bila je upola manja. Olupina je otkrivena na dubini od oko 60 metara tokom sonarnog pregleda morskog dna kraj obala Kefalonije, jednog od jonskih ostrva smještenih blizu zapadne obale Grčke.

Istraživanje je sprovela mreža “Oceanus” koja djeluje pri Univerzitetu u Patrasu i koristi tehnike vještačke inteligencije za obradu slika. Istraživanje je finansirao program Evropske unije Interreg.

-Riječ je o četvrtoj najvećoj olupini broda iz razdoblja između prvog vijeka prije nove ere i prvog vijeka nove ere. Od izuzetnog je arheološkog značaja – rekao je Georg Ferentinos sa Univerziteta u Patrasu koji je s devet kolega predstavio otkriće u časopisu “Journal of Archeological Science”.

Idući korak naučnika je početi s obradom artefakata i korištenjem DNK tehnika kako bi se otkrilo što se tačno prevozilo u amforama.

-Olupina bi nam mogla pružiti mnoštvo informacija o tadašnjim brodskim rutama, trgovanju, skladištenju amfora za prevoz i izgradnji brodova u tom razdoblju – kažu stručnjaci koji traže investitore za detaljno proučavanje potonulog broda.

Ferentinos je za CNN rekao kako je izvlačenje dijelova broda s dna “vrlo težak i skup posao”, te da bi umjesto toga pribjegli jeftinijoj opciji – vađenju amfora čiji bi se sadržaj otkrivao pomoću DNK tehnika.

Istovremeno traže investitore koji će oko broda podići ronilački park, te ograditi olupinu da bi je detaljno proučili.

 

Izvor: jutarnji.hr