ART PREPORUKA

ART: Preminuo televizijski voditelj Dejvid Belami

Foto: Murdo MacLeod/The Guardian

Prirodnjak i televizijski voditelj uz čije su emisije rasle generacije Dejvid Belami preminuo je u 86. godini.

– Nažalost, moram da vas obavijestim da je Dejvid jutros preminuo. Radili smo zajedno na nekoliko projekata i mjesta od pokretanja Fondacije konzervacije 1982. godine. Bio je čovjek veći od života, koji mi je postao poseban prijatelj i učitelj. Inspirisao je čitave generacije različitim interesovanjima i entuzijazmom, koji nije imao granice. Fondacija mu je mnogo značila i ovaj dan je posebno tužan za sve nas – rekao je Dejvid Šriv, jedan od suosnivača fondacije.

Belami je bio na meti kritičara nakon što je negirao globalno zagrevanje. Godine 2003. na BBC Newsu kazao je da je moguće da je to samo dio prirodnih ciklusa Zemlje, a ne da su porast temperature izazvali ljudi. Deset godina kasnije za ,,Independent” je izjavio da globalno zagrevanje ne postoji.

Kao dječaka, veoma su ga inspirisale knjige koje je pisao ser Artur Ransom i zbog toga se zainteresovao za prirodu. Radio je u fabrici i kao vodoinstalater prije nego što je postao televizijsko lice. Godine 1979. dobio je nagradu BAFTA ,,Ričard Dimblebi”. Pamte se emisije ,,Don't Ask Me”, ,,Bellamy On Botany”, ,,Bellamy's Britain”, ,,Bellamy's Europe” i ,,Bellamy's Backyard Safari”.

Belamijeva supruga Rozmeri, s a kojom je imao petoro djece, preminula je prošle godine.

B.R.

kud duga