Porto Novi
ART PREPORUKA

LOS ANĐELES: Objavljene nominacije za Zlatni globus

Foto: HBO/Netflix/Warner Bros/Netflix

Nominacije za prestižnu nagradu Zlatni globus objavljene su danas.

,,Netflix” prednjači sa 17 nominacija u kategorijama filma i televizije.

Najviše nominacija, šest, među igranim filmovima osvojio je ,,Netflixov” Marriage story, režisera Noe Baumbaha.  Skorsezov ,,The Irishman” (Netflix) ih ima pet, kao i Tarantinov ,,Bilo jednom… u Holivudu” (Columbia / Sony), dok su Warner Brosov ,,Joker” reditelja Toda Filipsa i ,,Netflixov The Two Popes režisera Fernanda Mirelješa osvojili po četiri.

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija: ,,Černobilj” (HBO), ,,The Crown” (Netflix) i ,,Unbelievable” (Netflix) našli su se na vrhu popisa s po četiri nominacije.

Spisak:

U kategoriji najbolje filmske drame nominovani su 1917, ,,The Irishman”, ,,Joker”, ,,Marriage Story” i ,,The Two Popes”.

Za najboljeg filmskog reditelja nominacije su osvojili Bong Džun Ho za ,,Parasite”, Sem Mendez za 1917, Tod Filips za ,,Jokera”, Martin Skorseze za ,,The Irishman” i Kventin Tarantino za ,,Bilo jednom … u Holivudu”.

U borbi za najbolji scenariji našli su se Noa Baumbah za ,,Marriage Story”, Bong Džun Ho i Han Đin Von za ,,Parasite”, Entoni Mekarten za ,,The Two Popes”, Kventin Tarantino za ,,Once Upon A Time… In Hollywood” i Steven Zailian za ,,The Irishman”.

U kategoriji najboljih filmskih komedija i mjuzikla nominacije su osvojili ,,Dolemite Is My Name”, ,,Jojo Rabbit”, ,,Knives Out”, ,,Street”, ,,Once Upon A Time… In Hollywood” i ,,Rocketman”.

U kategoriji najboljeg neameričkog filma nominirani su ,,The Farewell”, ,,Les Miserables”, ,,Pain and Glory”, ,,Portrait of Lady on Fire” i ,,Parasite”.

U konkurenciji za najbolji dugometražni animirani film su ,,Frozen 2”, ,,How To Train Your Dragon: The Hidden World”, ,,The Lion King”, ,,Missing Link” i ,,Toy Story 4”.

Za nagradu u kategoriji najbolje televizijske dramske serije nadmetaće se ,,Big Little Lies” (HBO), ,,The Crown” (Netflix), ,,Killing Eve” (BBC America), ,,The Morning Show” (Apple Tv+) i ,,Succession” (HBO).

Za najbolju televizijsku mini-seriju ili film nominovani su ,,Catch-22”, ,,Chernobyl”, ,,Fosse/Verdon”, ,,The Loudest Voice” i ,,Unbelievable”.

Za najbolje glumice na filmu u kategoriji drame nominovane su Sintija Erivo (Harriet), Skarlet Johanson (Marriage Story), Serš Ronan (Little Women), Šarliz Teron (Bombshell) i Rene Zelveger (Judy).

Za najbolje glumce na filmu u kategoriji drame nominovani su Kristijan Bejl (Ford V Ferrari), Antonio Banderas (Pain And Glory), Adam Drajver (Marriage Story), Hoakin Finiks (Joker) i Džonatan Prajs (The Two Popes).

Glumice nominovane za najbolje ostvarenje u televizijskoj dramskoj seriji su Dženifer Aniston (The Morning Show), Olivija Kolman (The Crown), Džodi Komer (Killing Eve), Nikol Kidman (Big Little Lies) i Riz Viderspun (The Morning Show).

Glumci nominovani za najbolje ostvarenje u televizijskoj dramskoj seriji su Brajan Koks (Succession), Kit Harington (Game Of Thrones), Rami Malek (Mr. Robot), Tobajas Menzie (The Crown) i Bili Porter (Pose).

U konkurenciji najboljih glumaca u dramskoj televizijskoj mini-seriji nominovani su Kristofer Abot (Catch-22), Saša Baron Koen (The Spy), Rasel Krou (The Loudest Voice), Džared Heris (Chernobyl) i Sem Rokvel (Fosse/Verdon).

Za najbolju muziku u filmu nominovani su ,,Motherless Brooklyn”, ,,Little Women”, ,,Joker”, 1917 i ,,Marriage Story”.

Voditelj ceremonije biće komičar Riki Džervejz. Ceremonija će biti održana 5. januara.

B.R.