DRUŠTVO PREPORUKA

CRVENI KRST: Za pomoć Albaniji uplaćeno 42.522 eura

Foto: Beta/AP

Crveni krst Crne Gore je, povodom zemljotresa koji je pogodio Albaniju, aktivirao žiro račun na koji je do danas uplaćeno 42. 522,64 eura.

-Veoma smo zadovoljni kako se odvija prikupljanje pomoći za stanovnike Albanije i ovim putem zahvaljujemo svima koji su do sada dali svoj doprinos. Prikupljena sredstva će biti proslijeđena Crvenom krstu Albanije, koji je od početka aktivan u pružanju prve pomoći, psiho-socijalne podrške i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu, i konstantno prisutan na terenu – saopšteno je iz Crvenog krsta.

Crveni krst Crne Gore je u stalnom kontaktu sa Crvenim krstom Albanije, a prati i djelovanje Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFCK), koji zajednički koordiniraju i realizuju pružanje pomoći. Tako je u međuvremenu MFCK objavila preliminarni apel za pružanje podrške Crvenom krstu Albanije. On iznosi tri miliona švajcarskih franaka i potreban je Crvenom krstu Albanije da pruži direktnu podršku za 10. 000 osoba za period od godinu dana, kao i za podršku za dodatnih 50. 000 osoba kroz brojne aktivnosti zasnovane na potrebama zajednice.

Tako će fokus djelovanja biti na sljedećim oblastima: smještaj; sredstva za život i osnovne potrebe; zdravlje; voda, sanitacija i higijena; zaštita; smanjenje rizika od nesreća i sl. Planirani odgovor je baziran na trenutnoj situaciji i raspoloživim informacijama i biće prilagođen budućem razvoju situacije i detaljnoj procjeni.

-Otvaranje žiro računa je bio najbolji način da pomognemo u datoj situaciji, jer će finansijska sredstva biti najpotrebnija za dugoročno saniranje posljedica zemljotresa. Na nastavak ovakvog metoda pružanja podrške stanovnicima Albanije i Crvenom krstu Albanije nas upućuje i objavljeni apel. Ipak, ukoliko bude potrebe za drugim vidovima pomoći, naša organizacija je spremna da odgovori, u skladu sa svojim kapacitetima. Svakako ćemo javnost redovno informisati o načinima našeg pružanja podrške i mogućnostima za njihovo uključivanje – pojašnjeno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Broj žiro računa je 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.