Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SEISMO: Zemljotres u Albaniji, tresla se Crna Gora

Jutros je u 3 sata i 54 minuta snažan zemljotres probudio stanovnike Crne Gore.
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je tada registrovao razoran zemljotres sa epicentrom na 12 km jugoistočno od Drača (Albanija). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VIII-IX stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 km.
Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području.
Dopisnici Reutersa iz Tirane javljaju da za sada nema vijesti o povrijeđenima i poginulima, te da je sajt Zavoda za seizmologiju Albanije bio oboren. Izvještavaju da su ljudi bili na ulicama Tirane, neki sa bebama u rukama i da je ovo najjači zemljotres u proteklih 30 godina u Albaniji. Pojašnjavaju da je zemljotres bio 6.4 jedinica Rihterove skale, navodeći izvještaje iz Seizmološkog zavoda Sjedinjenih Američkih Država i da je zabilježen deset kilometara sjeverozapadno od Šijaka, na dubini od deset kilometara. Podsjećaju i na zemljotres od 5.6 jedinica Rihterove skale koji je pogodio Albaniju 21. septembra ove godine, u kojem je oko 500 domova uništeno i za koji je albansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je najjači u proteklih 30 godina.
Izvještaji dalje pokazuju da se ovaj zemljotres osjetio čak u Rimu i Napulju, zatim Sofiji, Sarajevu, Lukavcu, Skoplju, Tetovu, Ohridu, Bitolju, Tirani, Skadru, Prištini, Giljanu, Đakovu, Prizrenu i drugim gradovima. Sa međunarodnog aerodoroma u Tirani očevici kažu da je izgledalo kao da će se zgrada svakog časa srušiti, te da je evakuisana dok nije dat znak da je bezbjedno da se putnici vrate u nju.
U 4.49 sati zabilježen je još jedan zemljotres u Albaniji, ovoga puta 3.7 jedinice Rihterove skale, na dubini od deset kilometara, 35 kilometara sjeverozapadno od Tirane.

B.R.