BILI SMO MODA

MASTER FASHION WEEK MONTENEGRO: Snovi, romantika, elegancija i spoj nespojivog obilježili drugo veče

Druge večeri modne manifestacije ,,Master Fashion Week Montenegro XXVI”, u okviru „Obuća Minja Fashion Day-a“, kolekcije su u Event centru Imanja Knjaz predstavili Marina Banović-Džuver, ,,Atelier Simone by Ana Simone” iz Beograda, Fashion store VENS, pobjednica Evropskog modnog festivala iz Italije Mariarozarija Vendito i Lidija Burić.
Crnogorska dizajnerka Marina Banović-Džuver prikazala je romantičnu, višeslojnu, inspirativnu kolekciju savršenog kroja. Njenu kolekciju ,, Après Paris…des substances” (,,Nakon Pariza…snovi”) činile su prelijepe kreacije u golubije – plavoj boji, sivo-plavim tonovima, puder roze haljine neobičnog dizajna…Neki od modela imali su interesantne mašne na leđima, zatim perje na rukavima, uz drugu su se haljinu savršeno uklopili šešir i rukavice, košulja je uparena sa metalik šortsem, a suknja od perja i čipke sa čisto bijelom košuljom…Naočare sa resama išle su u paru sa pozlaćenom haljinom sa naramenicama, metalik detalj na pastelnoj haljini, zanimljivi su bili kaputi, pantalone i kapa. Romantici su doprinijele kapi kiše na velikom bimu koje su se pojavljivale iza manekenki dok su hodale pistom. Od materijala korišćene su čipka, perlice, krzno i perje, a ručni rad davao je posebnost svakoj kreaciji. Kolekciju je upotpunio nakit Namfleg specijalno izrađena linija za ovu priču.  

This slideshow requires JavaScript.

Za kraj je Banović-Džuver ostavila kratku bijelu vjenčanicu sa šlepom. Mobilni telefoni svih posjetilaca bili su upaljeni i nakon snimljenog defilea uslijedio je dug aplauz.

Marina Banović-Džuver je u razgovoru za MNE magazin kazala kako je ova kolekcija rađena s puno emocija, na temu ljubavi,te da koloritno i u formi odiše romantikom.
Dizajnerka je bila inspirisana plavom golubicom, pa se na pisti, da se pokloni publici, pojavila u bijeloj majici na kojoj je crnim slovima pisalo ,,Save the bird” (Spasite pticu) kojom je poslala snažnu poruku. Podsjećamo, slogan cijelog ,,Master Fashion Week Montenegra” je ,,Save the planet” (Čuvajmo prirodu).
– Izuzetno sam zadovoljna, samim tim što sam dobila onoliko poruka dok sam bila u bekstejdžu. Danas je takvo vrijeme, na društvenim mrežama možete to uživo da pratite, tako da komentari su pozitivni, kritika takođe, pa sam i ja večeras srećna – prenijela je utiske Banović-Džuver za MNE magazin.
,,Atelier Simone by Anna Simone” prikazao je kolekciju ,,The Fusion of Confusion”. Spoj nespojivog činio je interesantne kreacije, pa je tako u igri dizajnerke Ane Stojanović sa bojama i materijalima, viđena karo haljina sa crnim plaštom, dok se druga karo haljina sa džepovima uklopila sa šeširom i kožnim rukavicama, a krem haljina sa tufnastim rukavima. Spojila je Stojanović štof i svilu, vunu i čipku, džins, tartan i pepito na haljinama i mantilima pastelnih i bijelih boja. Reviju je zatvorila modelom u interesantnoj dvostranoj kreaciji, sa jedne strane čisto bijeloj, a na leđima sa resama u roze boji. Uslijedio je aplauz.

This slideshow requires JavaScript.

– Prezadovoljna sam kako je protekla revija. Ovo je drugi put da se predstavljam crnogorskoj publici na nedjelji mode i prezadovoljna sam organizacijom, to uvijek ističem u svojim intervjuima. To Srđa (prim.a. Lubarda, direktor Nacionalne modne komore Crne Gore) radi na fenomenalan i profesionalan način i to je jedan od razloga zašto sam ponovo ovdje. Kolekcija nosi naziv ,,The Fusion of Confusion” i predstavlja fuziju i na prvi pogled nespojivih stvari u smislu materijala, dezena, načina izrade, malo tu ima kombinacija do sada ne toliko čestih, tipa kombinacija štof i svila i vuna i čipka, tako da mislim da je bio zanimljiv miks – prenijela je Stojanović utiske za MNE magazin nakon revije.
,,Vens Fashion Store”, vlasnice Jelene Mandić, predstavio je kolekciju ,,Anđeoski korak” u kojoj su preovladavale crne haljine i kompleti. Dame su uz ove odjevne kombinacije nosile tijare. Muškarci su izlazili u odijelima, a uz njih najvećim dijelom kombinovana je leptir-mašna.

This slideshow requires JavaScript.

Specijalna gošća bila je  Anastasija Ražnatović koja je pistom prošetala u bijeloj haljini uz svoju pjesmu ,,Rane”. 
Italijanska kreatorka Mariarozarija Vendito crnogorskoj publici predstavila se kolekcijom ,,The Elegance”. Eleganciju je prikala kroz smaragdne, crne haljine sa puno detalja, crvenom i bijelom haljinom sa prorezom, perjem, krznom, pantalonama i košuljom. ,,Just an Illusion” grupe ,,Imagination” bio je njen izbor muzike za ovu kolekciju.

This slideshow requires JavaScript.

Lidija Burić zatvorila je program kolekcijom ,,Spektar”. U ovoj kolekciji preovladavala je crna boja na haljinama i kompletima. Viđene su i pantalone ukombinovane sa interesantnom šarenom tunikom, raznobojni komplet sa šortsem, crna haljina sa pozlaćenim detaljem…

This slideshow requires JavaScript.

Drugo veče bila je prilika i da se dodjele plakete i zahvalnice, pa je tako direktor Nacionalne modne komore Crne Gore Srđa Lubarda na pistu pozvao predsjednika Nacionalne modne komore Švajcarske Franka Taranta koji je bio u pratnji dame u zanimljivoj crvenoj kreaciji, sa štitom na kojem je bila švajcarska zastava i kopljem predstavljajući simbole te zemlje.
Taranto je zahvalio na gostovanju i pohvalio cjelokupnu organizaciju, a o  Crnoj Gori rekao da je prelijepa zemlja, njemu inspirativna za slikanje.
Lubarda je, takođe, istakao da je saradnja između ovih komora divna i Tarantu uručio povelju.
Lubarda je potom pozvao da mu se na pisti pridruži potpredsjednik Evropskog modnog festivala Stefano Montarone iz Italije. Oni su najavili saradnju Nacionalne modne komore Crne Gore i Evropskog modnog festivala u Italiji. Montarone je, takođe, izrazio oduševljenje Crnom Gorom.
Zahvaljujući se partnerima koji su, kako je kazao, godinama uz MFW, Lubarda je posebne zahvalnice namijenio Silviji Daković, direktorki marketinga u kompaniji ,,Ljetopis Automotive”, ,,Imanju Knjaz” i scenografima.
Oficijelna šminka bila je ,,Anja Cosmetics”, dok je za frizure bila zadužena Kuća mode i ljepote ,,Zoran”.
Večeras, završne noći, u okviru „Mercedes-Benz Fashion Day-a“, kolekcije će prikazati Isidora Ceković, Maja Velemirov, Bojana Čelebić, Mirjana Šarac, dok će manifestaciju zatvoriti Milena Đurić.
,,Master Fashion Week Montenegro XXVI”, u organizaciji Nacionalne modne komore Crne Gore, podržan je od Melia Budva-Petrovac. Generalni partner je kompanija Master Inženjering koja gradi Master kvart u Podgorici, uz slogan ,,Čuvajmo prirodu’’, kako glasi reklamna kampanja ove modne manifestacije u medijima.
B.R.
Foto: B. Šekularac

 

(Više fotografija u foto galeriji)