SeaDance
PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Dunja – prirodno sredstvo protiv prehlade i respiratornih infekcija

Dunja sadrži mnoštvo minerala i velike količine vitamina C, pa se zbog toga smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Dunja sadrži i dosta pektina, voćnog želea koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima svega 57 kalorija.

Ovo voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuvani plod dunje preporučuje se protiv upale želudačne i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje dijareje. Smatra se da reguliše i obilne menstruacije. Da bi ispoljila sve ljekovite efekte, najbolje je da se jede na prazan stomak.

Osim ploda, ljekovite su i sjemenke i listovi dunje. Sjemenke sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Takođe, sjemenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Čaj od dunjinih semenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane.

Nekoliko sjemenki dunje potopljenih u vodu veoma brzo će stvoriti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lijek protiv kašlja i upale disajnih organa.

 

Izvor: Nezavisne