DRUŠTVO PREPORUKA

DR BOJAN BEKAN: Od virusnih infekcija najugroženiji najmlađi i najstariji pacijenti

Dolaskom jeseni, nastupio je period u kojem su učestalije virusne infekcije i prehlade. Toplo vrijeme, koje je još uvijek prisutno, i varijacije spoljašnje temperature pospješuju rast i širenje virusa, kazao je za Montenegro magazin dr Bojan Bekan, izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Podgorica.

Simptomi respiratornih infekcija najčešće su sekrecija nosa uz zapušenost, grebanje u grlu, praćeni malaksalošću, bez ili sa povišenom tjelesnom temperaturom do 38°C. Obično traju od nekoliko dana do tri nedjelje, ako se infekcija sa nosa proširi na sinuse, kaže u razgovoru za naš portal dr Bekan.

-Kod crijevnih infekcija tegobe mogu da se ispoljavaju kroz mučninu, nagon za povraćanjem, povraćanje, nadutost i gorušicu, kao i kroz povremene oštre bolove tipa grčeva i učestale tečne stolice. Slično kao i kod respiratornih ni kod ovih infekcija tjelesna temperatura ne mora biti povišena, dok opšte stanje direktno zavisi od količine izgubljene tečnosti – kaže dr.

Najugroženiji su najmlađi i najstariji pacijenti, dodaje dr Bekan, prije svega zbog narušavanja balansa vode i elektrolita u organizmu i opšte slabosti, pogotovo uz prisustvo hroničnih oboljenja.

-Virusne infekcije su uvijek moguće, a jesenja sezona izrazito pogoduje njihovom razvoju. Međutim, kako su virusi specifični mikroorganizmi koji koriste nas kao domaćina da bi uopšte opstajali, treba naglasiti da su čovjek, kako pojedinac, tako i kolektiv, pa i čovječanstvo uopšte, najodgovorniji za njihovo širenje – kaže doktor.

Razlozi za širenje virusnih infekcija su brojni, a kao najdirektnije dr Bekan ističe slabljenje imuniteta usljed loše ishrane, neurednog života, stresa, prisustva hroničnih bolesti, nesavjesne upotrebe antibiotika, neadekvatnog oblačenja itd.

-Tu su svakako i problemi od proizvodnje, skladištenja i dostupnosti zdrave hrane, do problema predškolskih, školskih i radnih sredina, koji obezbjeđuju pogodno tlo za dalji prenos virusa – isiče na[ sagovornik.

On dodaje da bi najbolji vid prevencije od virusa bio upravo pozabaviti se riješavanjem navedenih problema, kroz razvoj zdravih stilova života, ličnu higijenu, fizičku aktivnost, zdravu mediteransku ishranu, itd.

U slučaju zaraze virusnom infekcijom, doktor Bekan navodi da je najvažnija tzv. simptomatska terapija, odnosno ublažavanje tegoba do izlječenja. Uglavnom se sprovodi u kućnim uslovima uz neophodno mirovanje, što zbog oporavka organizma, što zbog sprječavanja daljih komplikacija i širenja infekcije na okolinu.

-Ishrana treba da bude prilagođena potrebama i lagana. U situaciji crijevnih infekcija preporučuje se kuvana riža, prepečeni hljeb, rendana jabuka i povećan unos tečnosti i elektrolita, uz obavezne probiotike sve do ozdravljenja. Kod respiratornih infekcija tipa prehlade – kijavice i gušobolje treba koristiti rastvore za ispiranje grla i nosa, čajeve, kao i eterična ulja za nosne inhalacije, koji su dostupni u apotekama i prodavnicama zdrave hrane – savjetuje dr Bojan Bekan.

Mn.M.