MODA SLAJDER

FASHION CONNECTION:  Anja Radulović predstavlja kolekciju za dame koje žele da budu primijećene

 

Modna dizajnerka Anja Radulović predstaviće svoju kolekciju na manifestaciji Fashion Connection u podgoričkom hotelu Hilton 11. oktobra i prvi put biće dio modnog događaja humanitarnog karaktera. Ona kreira odjeću za sve romantične, a hrabre žene, koje odišu harizmom, izdvajaju se iz mase i žele da budu primijećene u svakoj prilici.

Anja je u razgovoru za MNE magazin ispričala da XXIV Fashion Connection u saradnji sa organizacijom ,,Budi human” prikuplja sredstva za pomoć oboljeloj djeci. Zahvaljujući, kako kaže, medijima i društvenim mrežama postajemo sve više svjesni da je veliki broj porodica kojima je pomoć potrebna.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam dio ovog projekta – rekla je ona.

Kolekcija

Pojašnjava da je kolekcija ,,Blooming winter” (,,Cvjetanje u zimu”) kojom će se predstaviti nosiva kolekcija romantičnog karaktera. Tome, navodi ona, doprinose cvjetni dezeni i tekstura samih materijala, ručno rađeni vez i detalji nastali slaganjem posebno biranih traka kako bi podsjetili na ređanje latica cvijeta.

– Tu su karneri, zvonasti rukavi, visoki struk i A-kroj haljina koji ističu ženstvenost u silueti modela. Na inspiraciju su najviše uticali poznati ženski užiti: slatkiši i cvijeće. Tako se u mojoj paleti boja za predstojeću sezonu nalaze nijanse lavanda, lila, ljubičasta, roza, ciklama–tzv. ,,candy colors”, ali i neizostavne crna i bordo. Materijali koji su zastupljeni su: brokat, saten, vještačka koža, vuna, skuba, pamuk… Ova kolekcija sadrži šesnaest modela za predstojeću sezonu jesen/zima 2019/2020 – kaže Anja, dodajući da je njena kolekcija namijenjena svim damama koje teže da istaknu posebnost sopstvenog stila i umjetnički pečat u svom odijevanju.

Odgovarajući na pitanje šta je najviše motiviše u modnom dizajniranju, naša sagovornica kaže da je inspiriše sam proces rada, jer u toku kreiranja i stvaranja nadolaze ideje za osmišljavanjem raznih formi, ručno rađenih tekstura postignutih manipulacijom materijala. Često je motivišu i istraživanja u oblasti novih tehnika i pristupa u šivenju, kao i upotreba i primjena savremenih tehnologija u modnoj industriji.

– U obzir uzimam potrebe Crnogorki, ali i stil koji se razvija među svjetskim trendovima, poput onih u Japanu, Kini ili Skandinaviji. Što se tiče Crnogorki, raduje me što postoji tendencija za novim i nesvakidašnjim izrazom u oblačenju, nastala usljed prezasićenosti istom ili sličnom ponudom u proizvodnji za široke narodne mase – kaže ona.

Italija

Anja je dio studija okončala u Italiji, u Torinu. Kaže da se  stil odijevanja dama u ovom gradu razlikuje od onog u ostatku Italije.

– Primijetila sam da žene u Torinu njeguju taj, kako ga one zovu, ,,sjeverni stil” oblačenja, a podrazumijeva stroge i apstraktne oblike u samim krojevima gdje je minimalno prisutno isticanje figure. To daje značaj samoj garderobi i načinu na koji ste iskombinovali odijevnu kombinaciju. Crnogorke bi od Italijanki mogle prisvojiti stav da nije neophodno uvijek i u svakom trenutku isticati sve atribute koji vas krase, naprotiv. Italijanke bi, sa druge strane, od nas mogle naučiti mnogo o samoj njezi lica, tijela i kose. To je osnov lijepog i zdravog izgleda koji se kroz modu nadograđuje – kazala je ona.

Sagledavajući odnos modnih dizajnera i komercijalizacije, Anja je istakla da su dizajneri uslovljeni potrebama masovnog tržišta, pa ne čudi što su veći dio ponude upravo tome i prilagodili.

– Ali, kako se dizajneri smatraju umjetnicima, posebna pažnja se daje couture kolekcijama i umjetničkim odijeljenjima koja u značajnoj mjeri poboljšavaju vizuelni identitet limitiranih i luksuznih kolekcija – rekla je ona.

Naša sagovornica kaže da bi voljela da se Crna Gora jednog dana svrsta u zemlje u kojima postoji modna industrija. Na to, pojašnjava ona, utiče više faktora, ne samo želja ili volja modnog dizajnera kao pojedinca.

– Ono što bi sigurno pospiješilo, a i olakšalo rad dizajnera je, na primjer, izrada tekstila (tekstilna industrija) po želji dizajnera i potrebi tržišta za koje stvaramo, zatim konkuretne zanatske radionice i otvorenost za međusobnu saradnju. Zanimljivo mi je i kako se primjenjuju mogućnosti novih tehnologija poput 3D štampača za modni aksesoar i obuću – navela je ona, dodajući da je realnost da smo za sada ograničeni u izboru i mogućnostima zbog činjeničnog stanja malog tržista.

S obzirom da se bavi uporedo i slikarstvom i modnim dizajnom, više pažnje posvećuje onom projektu kojim se u tom trenutku predstavlja publici.

– Za ovaj period to je priprema nove modne kolekcije, a u prethodnom je bilo promišljanje u oblasti slikarstva i organizovanje samostalne izložbe. Nemoguće mi je zamisliti da isključim ili u potpunosti napustim jedan od ova dva poziva kojima sam se odlučila baviti. Stvaralačka energija koja me vodi kroz proces rada i do krajnjeg rezultata je ono što me čini umjetnicom, a forma kojom ideju sprovodim u djelo je nekad slikarska nekad modna – rekla je Anja.

Talentovana mlada umjetnica je već duže vrijeme u fokusu javnosti. Bila je student generacije na cetinjskoj Likovnoj akademiji i među najboljim studentima Crne Gore, okončala je magistarske studije Albertina akademije u Torinu, prošla u uži izbor za izlaganje na internacionalnom festivalu FISAD, a kreirala je i kostime za operu Antonija Vivaldija „Krunisanje Darja“, koja je premijerno izvedena prošle godine u Kraljevskom pozorištu u Torinu.

N.Đ.

Foto: Andrija Boljević