ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvoren Internacionalni sajam knjiga

U Podgorici je sinoć otvoren V Internacionalni sajam knjiga, koji će trajati do subote.

Otvaranju sajma prisustvovali su brojni izlagači i posjetioci, kojima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

-Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga. Posebno raduje podatak koji pokazuje da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece, kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po ukusu i potrebama najmlađih čitalaca. Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu – naglasio je on.

Gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Ivan Vuković rekao je kako je ovogodišnje izdanje Sajma od višestrukog značaja.

-Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih koljena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi itekako kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo – istakao je on.

Na večerašnjem otvaranju govorio je i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović.

-Ovakav koncept, koji je naišao na podršku Ministarstva prosvjete, teži da približi učenicima knjigu i upozna ih sa bogatom tradicijom štamparstva u Crnoj Gori. Vjerujem da će Sajam otvoriti nova pitanja, podstaći na razmišljanja, ukazati na neke zaboravljene vrijednosti, ispisati neke nove stranice – zaključio je Mitrović.

Nakon otvaranja ministar Bogdanović je obišao štandove brojnih izdavača.

Sajam je organizovan u “Bemaks areni”, a uz brojne književne programe, u sajamskom prostoru će svakog dana biti organizovani i maskenbali.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac

kud duga