DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Oko 20 odsto majki doji djecu

U Crnoj Gori 20 odsto majki doji djecu i taj procenat je u porastu, rekao je direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić, i dodao da je zadovoljan rezultatima u posljednje tri godine.

-Po posljednjim istraživanjima oko 20 odsto majki doji, a razlozi za nedojenje su različiti, od komfornosti do stvaranja nemogućnosti uslovljene nedostatkom mlijeka ili nekom drugim problemima prilikom uspostavljanja laktacije – istakao je Kavarić.

On je naveo da je dojenje najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi potreba novorođenčeta za ishranu.

-Naučno je dokazano da bebe koje doje rjeđe obolijevaju u prvoj godini života, jer ono blagotvorno djeluje na psički i emocionalni razvoj djeteta, što su brojne studije i dokazale – kazao je Kavarić.

Dojenje je, kako je objasnio Kavarić, zdravo i za majke, a važna je i čulna i osjećajna veza koja se uspostavi između majke i bebe kao divno životno iskustvo prepuno osjećanja.

On je podsjetio da u Crnoj Gori svih 18 Domova zdravlja imaju škole za trudnice i roditeljstava, savjetovališta za brak i porodicu i reproduktivno zdravlje, gdje se savjetuju budući roditelji kako da omoguće uspješno dojenje.

Prema njegovim riječima, multidisplinarni timovi edukuju trudnice ili pokušavaju da ih edukuju o pravilnom dojenju i problemima koji se mogu javiti u toku procesa dojenja.

-S nadom u bolju satistiku, moramo propagirati dojenje i dati podršku madim majkama za dodjenje u javnosti – istakao je Kavarić.

On je najavio promotivnu kampanju u kojoj Asocijacija za preventivu pedijatriju zajedno sa UNICEF-om, Udruženjem roditelja a pod pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja želi da skerene pažnju javnosti na značaj pružanja podrške majkama da omoguće djetetu ishranu dojenje, a time bolji i zdraviji život.

Kampanja je, kako je rekao Kavarić, prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest mjeseci, kao i na značaj njegovog nastvka uz dopunsku ishranu do kraja druge godine.

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Makavi Kogali je rekao da je dojenje važno zato što djeci omogućava najbolji početak života.

On je kazao da majke i očevi imaju najbitniju ulogu u dojenje, koje je bitno i za njih.

-Dojenje je dobro za majke, jer su istraživanja pokazala da ono sprečava i pojavu određenih bolesti – kazao je Makavi Kogali.

Izbor je, kako je rekao očigledan i vjeruje da će majka izabrati ono što je najbolje za njeno dijete.

-Zdravstveni podaci ukazuju da u Crnoj Gori oko 98 odsto žena se porodi u u zdravstvenoj ustanovi, na šta crnogorsko društvo treba da bude ponosno – istakao je Makavi Kogali.

Svega je, dodao je Makava Kogali 24 odsto djece koje bude podojeno tokom prvog sata nakon rođena, i postavlja se pitanje gdje se majke nalaze u tom trenutku.

Prema njegovim riječima, ovi podaci ukazuju na to da se radi o ključnoj oblasti za dodatno unapređenje i da zdravstveni radnici treba da budu nosioci promjena.

-Pozivam Crnu Goru da omogući svakom djetetu najbolji početak života koji počinju samim rađanjem – poručio je Makava Kogali.

Direktor direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević rekao je da se svijest kod majki mijenja, jer je došlo do povećanja procenta u prvom satu dojenja sa 14 odsto na 20.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je 2015. godine donijelo vodič koje je namijenjen zdravstvenim radnicima i napravilo brušure koje su namijenjene roditeljima.

-Kodeks za dojenje donesen je 2017. godine, gdje se zabranjuje reklamiranje formula za dojenje – istakao je Knežević.

Po domovima zdravlja, napomenuo je Knežević formirana su savjetovališta za trudnice koja rade po programskoj šemi.

-Ministarstvo je zajedno sa UNICEF-om prošle godine pokrenulo projekat za ojačavanje rada patronažnih službi i sestara – istakao je Knežević.

Pedijatri, kako je rekao kroz rad sa roditeljima ohrabruju majke i razgovaraju o dojenju.

-Naučno utemeljenje činjenice govore u prilog tome da dojenje nama alternativu, osim u medecinskom indikovanom prekidu dojenja – zaključio je Knežević.