DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Kradljivci transformatorskog ulja i dalje prolaze nekažnjeno

Tokom prethodne sedmice na području opštine Berane nepoznate osobe su nekoliko puta uspjela da ukradu čak 1.100 litara transformatorskog ulja iz stubnih trafostanica “Jugovine”, “Glavaca”, “Štitari”, “Lubnice”, “Praćevac” i “Bastahe”, saopštili su iz Crnogorskog elekrodistributivnog sistema.

-U CEDIS-u nas naročito zabrinjava činjenica da je ovo 91. put od avgusta 2015. godine da trpimo posljedice krađe elemenata sa distributivne mreže. Takođe zabrinjava i okolnost da kontinuirano havarisanje objekata na području Regiona 3 (Berane, Rožaje, Andrijevica, Plav, Petnjica, Gusinje) ne rezultira otkrivanjem i sankcionisanjem počinilaca. Po ko zna koji put javno podvlačimo da sprovodimo sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitili svoju imovinu i omogućili korisnicima uredno napajanje električnom energijom. Dakle, ovog puta su nepoznata lica 09. 10, 11. i čak u tri navrata 12. septembra otuđila transformatorsko ulje, što je uočeno na vrijeme pa su trafostanice isključene sve do dolivanja nedostajućih količina, čime je spriječena značajnija šteta – saopštili su iz CEDIS-a.

Oni naglašavaju da, osim materijalne štete koju trpe, korisnici ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati.

Zato “još jednom apeluju” na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen.

-Podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.
Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit. Na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L – profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama – poručili su iz CEDIS-a.