DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Otvorena prva crnogorska Ljetnja škola startapa

U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, pod pokroviteljstvom UCG, Ministarstva nauke i Instituta Konfucije, danas je otvorena Montenegrin Summer Startup School, prva crnogorska Ljetnja škola za startapove.

U okviru ovog projekta, najboljih 30 studenata Univerziteta Crne Gore, kao i ostalih univerziteta, dobilo je priliku da im se kroz raznovrsna predavanja i prezentacije, ali i praktični dio i radionice, približi pojam startapa.

Da bi sustigli razvoj startapova i inovativnih biznisa u regionu i šire, Ministarstvo nauke razvilo je Program podsticaja inovativnih startapova u Crnoj Gori, a Montenegrin Summer Startup School je jedan od dva projekta koja dolaze sa Univerziteta Crne Gore, koji su ocijenjeni najvećom ocjenom na konkursu, kazala je moderatorka događaja Ana Jovanović.

-Podržani od strane Ministarstva nauke, Univerziteta Crne Gore, Instituta Konfucije na UCG, i uz divne partnere: Univerzitetski sportsko – kulturni centar, Telenor fondaciju, Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore i Open Box studio, danas smo ovdje da vas obučimo kako da svoju ideju pretvorite u biznis – kazala je Jovanović polaznicima.

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović pohvalila je inicijativu prve škole startapa u Crnoj Gori, koja ima za cilj da studentima približi kako postići uspjeh u biznisu putem razvoja inovativnih ideja.

-Kako u nauci, tako i u biznisu, inovacije imaju ključnu ulogu u dešavanju društvenih i ekonomskih izazova. Uloga preduzetnika je ključna u današnjem svijetu jer veći broj dobro usmjerenih biznisa može da napravi promjene koje države same nikada ne bi mogle da proizvedu. Svi mladi, ambiciozni, angažovani polaznici i ljudi, zaslužuju podršku u poslu kako bi svoju ideju mogli da valorizuju na našem i međunarodnom tržištu – istakla je Damjanović.

Ona je dodala da Ministarstvo nauke i Vlada Crne Gore rade na stimulisanju i jačanju inovativnosti i preduzeća i povećavanju inovacije u privredi naše zemlje, pa je tako donesen Program za podsticaj inovativnih startapova.

-Radimo i na kreiranu povoljnih zakonskih uslova za pokretanje i razvoj inovativnih biznisa, kao što su poreske olakšice, jasne administrativne procedure, i bolja zaštita intelektualne svojine. Uskoro ćemo izabrati i podržati program za akceleraciju startap ideja. Riječ je o sumi od 20.000 eura po startapu, a sljedeće godine ćemo se truditi da ova suma bude veća – navela je Damjanović.

U izgradnji je Naučno-tehnološki park u okviru kampusa Univerziteta, dodaje ministarka, koji će biti mjesto za sve one koji žele da učestvuju u kreiranju dinamične, visoko-tehnološke zajednice, stvarajući dodatnu vrijednost za razvoj svog poslovanja, kao i za jačanje preduzetništva i inovacionog ekosistema.

-Sprovodimo i podršku putem značajnih grantova do 100.000 eura, koje usmjeravaju preduzeća ka inovacijama za globalno tržište, ali i inovacijama koje pomažu u rješavanju naših lokalnih izazova. Trenutno je otvoren konkurs koji traje do 20. septembra. Vjerujem da će ova ljetnja škola biti od velike koristi mladim ljudima, budućim preduzetnicima koji žele da usavršavaju inovacije i kreativno razmišljanje, a da ćemo kao rezultat dobiti uspješne privredne subjekte u našoj zemlji – poručila je Damjanović.

Rukovoditeljka projekta Montenegrin Summer Startup School, doc. dr Milena Đukanović, poželjela je dobrodošlicu polaznicima u edukativnu sedmodnevnu startap školu, koja će otvoriti, kako je navela, ako ne odmah vrata preduzetništvu, onda svakako um za kreativne ideje.

-U Crnoj Gori je već nekoliko posljednjih godina, postalo popularno koristiti termin ,,startap“ za bilo koji biznis koji je u svojoj početnoj fazi. Startap ima karakteristike inovativnog biznisa koji je tehnološki razvijen i ima potencijal brzog rasta i visokih dometa. Primjećujemo da mnoge zemlje Zapadnog Balkana priželjkuju i puno rade na tome da postanu aktuelni startup centri Balkana, ali i Evrope. U svijetu, osnivači startapova su sve mlađi ljudi, između 20 i 30 godina, zato je ideja ove ljetnje škole da se naši najbolji studenti upoznaju sa svijetom startapova, jer je to gradivo koje nemaju priliku da slušaju tokom redovnih predavanja – kazala je Đukanović.

Ona je objasnila da je za startap, pored posjedovanja ideja, važna je i njihova efikasna realizacija.

-Kao što smatramo da je ova ljetnja škola bila odlična ideja, tako je i za njenu realizaciju bilo potrebno mnogo koraka do samog današnjeg dana. Upravo u ovoj školi ćete naučiti kako da pređete put od ideje do njene realizacije. Za realizaciju, vrlo je važna karika i kvalitetan mentor, zato smo se potrudili da za vas obezbijedimo mentore iz Crne Gore koji već imaju uspješne i nagrađivane startap ideje i sopstvene biznise – poručila je Đukanović polaznicima.

Ona je dodala da se nada da će se ova škola tradicionalno održavati, pa čak i imati i međunarodni uticaj i privlačiti studente iz drugih zemalja sa mogućnošću sprovođenja aktivnosti na engleskom jeziku.

Rukovoditeljka projekta se zahvalila partnerima koji su učestvovali u kreiranju agende ljetnje škole, čiji će predstavnici biti govornici i mentori studentima, a koji su izdvojili i vrijedne nagrade za najbolje startapove.

-Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu nauke na ukazanom povjerenju i odabiru projekta, i naravno Univerzitetu Crne Gore koji uvijek daje nesebičnu podršku – zaključila je Đukanović.

Današnje otvaranje škole upotpunjeno je muzičkim natupom Dušana Rakonjca, Uroša Lapčeviča i Vladimira Drobnjaka, koji su odsvirali kompozicije crnogorskih autora.

Na svečanosti je predstavljen program ljetnje škole, koji okuplja najuspješnije mentore i predavače, koji će svojim primjerima i prenesenim znanjem pomoći da polaznici postanu dio crnogorske mreže starapova. Već danas, prvog dana škole, pod mentorstvom Mila Radulovića, koji stoji iza uspješne internacionalne priče Marleq, i Mirsada Hadžalića, jednog od osnivača Daktilografa, suosnivača i predsjednika NVO SUPER, polaznici će naučiti šta je tehnološki startap, kako doći do investicije, i upoznaće se sa crnogorskom startap scenom.

-Sjutra ćete više saznati o Kreativatoru, šta je STEM, i upoznaćete se sa jednim od najuspješnijih crnogorskih startapova – Startup Clockwork Briefcase, kao i sa najboljim rješenjima sa Hakatona koje je organizovao IPC Tehnolopis. Trećeg dana, okupićemo najuspješnije ljude sa mogne scene Crne Gore koji će vam prenijeti svoja iskustva, govoriti o svojim počecima i na koji način su izašli na svjetsko tržište, a bićete uključeni i u kreativne modne radionice uz pomoć brojnih mentora, koji su po vlastitim modnim proizvodima poznati na crnogorskom tržištu – objasnila je polaznicima moderatorka Jovanović.

Ona je dodala da će putem kreativne radionice polaznici vidjeti ali i sami učestvovati u stavranju kreacija i proizvoda, a najbolji studenti biće nagrađeni.

-Naši partneri, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Telenor fondacija i Open Box Studio, će četvrtog i petog dana da vas uvedu u svijet 3D štampe i dizajna, kako bi učestvovali u konkursu stvaranja suvenira Podgorice. Najuspješnija rješenja iz tih dana će biti objavljena i nagrađena. Telenor fondacija upoznaće vas sa konkursima i dobitničkim projektima, a studenti sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta na UCG će vas u ulozi mentora naučiti kako da upravljate 3D dizajnom i štampom – pojasnila je Jovanović.

Ona je istakla da najbolji dio škole studenti mogu očekivati ovog vikenda, kada će zaokružiti znanje o razvoju startapova i predstaviti svoje ideje u okviru pitchinga, a najbolje timove će odabrati i nagraditi stručni žiri.

-Posljednjeg dana vodimo vas kroz skrovita mjesta Podgorice u vidu foto radionice. Detalje zatvaranja MSSS19 čuvamo do kraja, čekaju vas nagrade i svečani koktel – nagovijestila je Jovanović.

 

D. Markuš
Foto: B. Šekularac