DRUŠTVO SLAJDER

PETAR KNEŽEVIĆ, INŽENJER MEHATRONIKE: U viziji je tajna uspjeha

Ljubav prema robotici odredila je buduće zanimanje Petra Kneževića, inženjera mehatronike.
Osnovnu školu i Gimnaziju u Nikšiću završio je sa diplomom Luča. Upisuje Mehatroniku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koju u roku završava sa prosječnom ocjenom 9.98. Diplomski rad je odbranio na temu ,,Razvoj i testiranje daljinski upravljanog regulatora pritiska za pneumatske sisteme”. U sklopu rada, razvio je prototip novog industrijskog proizvoda.
Sedmi semestar studija je, preko Erasmus+ programa mobilnosti, pohađao u Bolonji.

Studiranje u inostranstvu bila je prilika za razmjenu iskustava i razvoj preduzetničkog duha.Erasmus+ program pružio mu je priliku da na renomiranom italijanskom Univerzitetu usavrši tehnike robotike i kasnije ih primijeni u takmičarskom dijelu.Tokom studiranja, bio je član studentskog robotičarskog tima ,,PMG robotics” koji je na evropskom takmičenju iz robotike EUROBOT 2018 u Francuskoj osvojio četvrto, a na EUROBOT 2019 prvo mjesto. Takođe, član je razvojnog tima organizacije Studentsko preduzeće koje predstavlja virtuelnu kompaniju sa ciljem razvijanja preduzetničkih sposobnosti kod studenata, gdje je radio na razvoju solarnog punjača za mobilne telefone u sklopu projekta ,,Soler”.
Dobitnik je nagrade za postignut uspjeh u toku studija za 2017. i 2018.godinu, koju Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu dodjeljuju studentima sa ostvarenom prosječnom ocjenom 10 tokom studija.
Na osnovu uspješnih rezultata postignutih tokom školovanja, aplicirao je za nagradu povodom Dana Nikšića (18. septembar) koju Opština dodjeljuje uspješnim studentima iz svog grada kao podršku talentovanima.
Za Petra je tajna uspjeha u viziji i fokusiranju na ono što želite.
,,Ako cilj imaš, put ćeš naći! – ističe on i dodaje: ,,Jasno sam znao šta hoću i radio sam na tome da to i ostvarim. Trebalo je mnogo rada,odricanja, usavršavanja i to me je dovelo do uspjeha!”
Ponosan je što uspio da svojim primjerom pokaže kako su studenti iz Crne Gore dorasli izazovima savremenog studiranja i obrazovanja.
-Konkurencija je veoma jaka i nije lako uspjeti kada ste okruženi najboljim studentima iz različitih gradova i država. Ali, dobra podloga iz osnovnog i srednjeg obrazovanja pomogla je da crnogorski studenti budu prepoznati i priznati u regionu i inostranstvu-kaže Petar.

Za talentovane i željne znanja uvijek se otvaraju nove mogućnosti za stručno usavršavanje pa će tako i Petar nastaviti školovanje u inostranstvu. Kvalitet njegovog obrazovanja prepoznao je Politehnički univerzitet u Milanu, gdje je ovaj talentovani inženjer primljen na Master studije – program Automation and Control Engineering.

Priredila: Ljiljana Milović, prof.

( U okviru serijala o talentovanim učenicima i studentima u Crnoj Gori, Prosvjetni rad)