MAGAZIN PREPORUKA

FREDI MERKJURI: Bila je ljubav njegovog života i jedina koja zna gdje su njegovi ostaci

Screenshot / YouTube

Najveća ljubav legendarnog pjevača grupe Queen, Fredija Merkjurija, ipak nije bio muškarac, već žena koja je sa njim ostala do zadnjeg trenutka. Fredi i Meri Ostin bili su više od običnog para. Njihova je romantična veza trajala svega sedam godina, ali su ostali najbliži prijatelji sve do njegove smrti.

Upoznali su se kada je on došao živjeti u London kako bi studirao umjetnost i grafički dizajn. Ona je imala 19, a on 24 godine. Upoznali su se u blizini njegovog faksa, u trgovini neobičnih odjevnih predmeta gdje je Meri radila. Među njima se ubrzo razvila hemija, te su samo pet mjeseci nakon upoznavanja uselili u maleni i trošan stan u blizini prodavnice. Fredi je bio na početku karijere, a njihov zajednički život nije bio nimalo glamurozan.

Živjeli su u malom stanu i vodili normalan život sve dok grupa Queen 1972. godine nije potpisala svoj prvi ugovor za snimanje ploče. Mary je shvatila da će Fredi postati zvijezda,i mislila da će je ostaviti jednom kada se to i dogodi. No, on je zaista htio da Meri uvijek bude pored njega.

Mary Austin (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Na Božić 1973. godine ju je zaprosio, a taj trenutak izgledao je kao scena iz Diznijevih crtanih filmova. Meri je otvorila veliku kutiju zamotanu mašnom, a u njoj bi se nalazila još jedna manja. I tako sve dok nije došla do minijaturne kutijice u kojoj se nalazio zaručnički prsten.

Uprkos zarukama, nikada se nijesu vjenčali. Njihova je romantična veza krenula nizbrdo, a Mary je mislila da je to zbog njegove rastuće popularnosti. Fredi se polako udaljavao, sve dok joj napokon nije priznao da je homoseksualac.

Freddie Mercury  (Photo by Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Zaruke su ubrzo raskinuli, Meri se iselila, a on joj je kupio novi stan blizu njegovog. Nastavila je svoj život bez njega i s novim partnerom, slikarom Pjersom Kameronom, dobila je dva sina. Njen se partner uvijek osjećao kao da se nalazi u Fredijevoj sjenci.

Fredi je bio u sedmogodišnjoj vezi sa Džimom Hutonom. Svi njegovi ljubavnici su ga pitali zašto ne mogu zamijeniti njegovu Meri. Onase  brinula o njemu i kada je 1987. dobio AIDS, i svaki je dan satima sjedjela kraj njegovog kreveta. Iako je čitavo vrijeme znala da Fredi umire, pažljivo je čuvala tajnu.

Merkjuri joj je testamentom ostavio veliki dio bogatstva. Na kraju, ona mu je bila poput porodice i želio je da bude zbrinuta do kraja života. Zamolio je Meri da bude kremiran i da svijet nikada ne sazna gdje se nalaze njegovi ostaci, a najteže joj je bilo što je to morala skrivati i od njegove majke. No, kako kaže, nije ga izdala za života, pa neće ni nakon smrti.

 

Izvor: 100posto.hr