MAGAZIN PREPORUKA

OSLOBOĐEN KRIVICE: Toni Cetinski nije kriv za smrt muškarca

Foto: Dario Lepoglevec

Sutkinja u Opštinskom sudu u Pazinu oslobodila je krivice hrvatskog pjevača Tonija Cetinskog, kojeg su teretili da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Ibrahim Kevljanin (62) iz Rovinja, prenose hrvatski mediji.

Nesreća se dogodila 3. novembra 2017. godine u Pustoj ulici u Rovinju, jednoj od najnepreglednijih ulica u starom dijelu tog grada. Pjevač je svojim Mercedesom tog dana naletio na čovjeka koji je ležao na cesti, pregazio ga, pa je slučaj završio smrtnim ishodom. Istragom je utvrđeno da je Kevljanin ležao na putu u teškom alkoholisanom i lošem zdravstvenom stanju. S druge strane, vozilo Cetinskog kretalo se sporije od 50 kilometara na sat.

Toni je bio potresen nakon čitanja presude i kazao je pred sudom da ovako nešto ne bi nikom poželio da mu se dogodi.

-Ono što ti najviše ostane u sjećanju je taj trenutak nesreće i činjenica da ništa nisam mogao napraviti da to izbjegneš. To je ono što će mi ostati u glavi cijeli život. Što se tiče samog procesa, nisam obrazovan da to komentarišem. Samo znam da je sada logično i što ljudi povezuju sve one činjenice koje su se spominjale unutar procesa i dokaznog postupka, je da znak koji sada stoji, a to je 20 kilometara na sat, da je i to prevelika brzina da bi se takva nesreća izbjegla – kazao je Cetinski na izlasku iz sudnice.

Dodao je da se tek s 18 kilometara na sat mogao zaustaviti te, da je vidio čovjeka na cesti, izbjeći nesreću kočenjem.

-To znači da i ovaj naknadni znak koji je u toj ulici postavljen, a to je ograničenje brzine na 20 kilometara na sat, previše. On bi trebao biti 15 ili 10 kilometara na sat. Ili bi Grad Rovinj trebao donijeti odluku da to bude pješačka zona. Ili bi se trebao postaviti znak da se tu mogu kretati samo dostavna vozila jer to nije očito sigurna ulica – poručio je Cetinski.

Dodao je da mu je bilo teško prolaziti kroz čitavu ovu situaciju, bez obzira što je imao puno podrške. Bilo je tu i puno negativnih komentara.

 

Izvor: Agencije