ART PREPORUKA

KOMEMORACIJA GRUU U DOMU OMLADINE: Podignuta pesnica za hiphop i za ljubav

Foto: ATA IMAGES/ANTONIO AHEL

Danas su se porodica, prijatelji i kolege oprostili od Dalibora Andonova Grua na komemoraciji u Domu omladine, dok će sahrana biti održana sjutra u 14.30 na groblju Orlovača.

Među prvima su došli Igor Lazić Nigor, Marko Bulat, Edin Škorić, Nenad Knežević Knez, Sergej Ćetković, Slobodan Veljković Cobi, Marčelo, Boban Rajović, Ivan Ivanović Đus, Leontina, glumci Viktor Savić i Andrija Kuzmanović, i drugi.

Foto: Marko Jovanović

– Brate moj. Pored tebe sam shvatio šta je zaista osmijeh, šta su stvarno pobjede i kako da nam svaki novi dan bude nova pjesma, novi stih, nova sloboda, novi život, novi osmijeh, nova pobjeda. Brate moj. Neko je rekao – bojati se smrti gore je nego umrijeti. Ti se nisi bojao. Hrabro si koračao kroz svoj život, pisao svoja pravila i po njima živio. Malo ko ima tu privilegiju u životu. Iskreno, malo ko ima i tu hrabrost. Brate moj. Nije tebe pobijedio ni kajt, ni vjetar, ni Dunav, nisi ti otišao, ovdje si u meni i svima nama. I zato, vidimo se uskoro u nekoj novoj pjesmi, nekom još ljepšem stihu, nekom novom životu – rekao je na početku bivši odbojkaš Edin Škorić.

Nakon ovog govora, pročitano je pismo Daliborovog prijatelja i muzičara Đorđija Stajkića.

– Koliko su zapravo tanane niti koje vas drže za ovaj svijet i koliko smo zapravo krhki i ranjivi. Koliko je malo potrebno da budemo srećni, a djelići sekunde nas razdvajaju od duboke tuge i bola. Otišao je jedan od nas. Jedan divan, veseo i plemenit čovjek, posvećen otac i suprug, umjetnik, šmeker, prijatelj i brat. Tješi nas sve što je otišao radeći ono što je najviše volio da radi, ali nas razara pomisao na bol njegove porodice, njegove Danice, Vuka i Relje i njegovog Igora. Mi koji smo se sa njim družili, koji smo dijelili beskrajne sate smijeha, muzike i zabave, ali i sate predanog rada, brige, truda, znoja, ostaćemo zauvijek uskraćeni za istinskog prijatelja koji je uvijek imao vremena i želje da nas sasluša i da sa nama podijeli dobro i zlo. Mnogi su proteklih par dana navodili razne stihove iz njegovih pjesama koje su spasavale generacije, a najčešće je citiran stih ,,sećanja naviru, sećam se svega”. I zaista ne mogu da se ne sjetim ćelavog macana u širokim pantalonama i raspletenim čizmama… ne mogu da se ne sjetim sjajnog provoda… – pisalo je u poruci Stajkića.

Poznato je da je Gru bio vatreni fan Partizana, pa je i košarkaški klub Partizan poslao svoju oproštajnu poruku.

– Gru je osvojio srca igrača i navijača Partizana. Hiphop, košarka, Partizan, Gru… I sada u ovom tužnom trenutku, te riječi se nekako prirodno nadovezuju i čine cjelinu koju ni Daliborov prerani odlazak neće rastaviti. Čitave generacije ,,crno-bijelih” dječaka i djevojčica rasle su i stasavale slušajući Gruovu muziku i proživljavajući tekstove kroz koje je naš Dalibor slao važne životne poruke. Povezani smo bili na terenu, povezani smo bili i van njega, radovali se uspjesima, tugovali nakon poraza i uvijek se rado okupljali – baš onako kako ,,crno-bijela” porodica, čiji si bio neizostavan član, to čini. I sada, nevjerovatno zvuči da te više nećemo vidjeti pored terena, da si otišao, ali znamo da ćeš nam biti podrška čak i sa druge strane. Dragi prijatelju, počivaj u miru, a mi ćemo se truditi da pobjeđujemo za tebe – glasi poruka ,,crno-bijelih”.

Foto: Marko Jovanović

Muzičar Marko Luis se prisjetio svog upoznavanja i neizmjerne podrške tokom njegove karijere koju mu je Gru pružao, istakao da je pravog Dalibora upoznao ,,na košarkaškom terenu” i na kraju ga pozdravio ,,pesnicom”.

– Ja bih da podignem, kako se to radi u hiphopu, pesnicu za hiphop, za ljubav i za Grua – rekao je Marko, pa su svi prisutni podigli pesnice u znak oproštaja od prijatelja.

Na kraju se obratio Gruov prijatelj Dejan Rakić, poznatiji kao DeeJay Playa i ispričao kako je proveo posljednjih 48 sati sa Gruom dok su bili u Beču, neposredno prije tragedije koja ga je zadesila.

On je govorio o Gruovim željama da što više provodi vrijeme kod kuće sa porodicom umjesto na nastupima i da se žalio da je umoran. Ono što mu je povjerio kao plan za budućnost i neispunjenu želju već 25 godina je da se vrati na scenu, ali sa svojim bendom.

– Ne znam da li znate, ali njegova najveća želja i to mi je rekao u povratku u hotel, je da ima svoj bend i koncert sa njim. ,,Ako bih se ikada vraćao na scenu, vratio bih se samo sa bendom da sviraju moje pjesme. E, to mi je želja već 25 godina, to je san svakog rep umjetnika. Treba samo da uradim remiks nekih pjesama i da okupim ekipu. Ali, ko će da nađe vrijeme za to, moj Ejo”, rekao mi je tada, a onda smo otišli da gledamo fudbal – kazao je Rakić.
Za njega je, dodao je, Gru bio čovjek koji je obožavao svoju porodicu, volio je dobre ljude i vjerovao u njih, mrzio je nepravdu.
– Bio je pokretač lijepog i pozitivnog. Drugarčina, mangup starog kova, veseljak i autentični umjetnik dosljedan stavu i karakteru, podrška i sjajna osoba u svakom pogledu. Zahvalan sam na tome što je bio dio mog života, hvala mu – zaključio je Rakić.

Gru je rođen 1973. u Dimitrovgradu, a probio se na beogradskoj rep sceni 1996. kultnim albumom ,,Da li imaš pravo”. Objavio je pet albuma, na kojima su bili hitovi ,,Pravo u raj”, ,,Srce”, ,,Biću tu”, ,,Kiša”… Radio je iza scene na projektu ,,Tvoje lice zvuči poznato”. Pojavio se i na filmu, u ostvarenju ,,Dorćol Menhetn”.
Izvor: mondo.rs