Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

IVANA VOJINOVIĆ: Vlada Crne Gore pružiće podršku da Solana bude zaštićena na način na koji joj to pripada

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović kazala je da su svi odlučni koraci koje je Vlada Crne Gore preuzela u proteklom periodu, vezano za očuvanje, zaštitu i unapređenje eko-sistema ulcinjske Solane krunisani juče upisom ulcinjske Solane na listu međunarodnih močvarnih područja, takozvanu Ramsar listu.
– Podsjetila bih da smo mi u mandatu ove Vlade nastavili sa sprovođenjem onih ključnih a opredjeljujućih aktivnosti koje su rezultirale formalnom zaštitom ulcinjske Solane i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, da smo pitanju ulcinjske Solane dali apsolutan i ključan prioritet, prije svega kroz rad Ministarstva održivog razvoja i turizma, ali i kroz komunikaciju i koordinaciju sa ostalim nadležnim ministarstvima, opštinom Ulcinj, sa svim ostalim zainteresovanim subjektima i stranama i da se pitanjem ulcinjske Solane i dalje posvećeno bavimo i svakako ćemo se baviti u nadolazećem periodu. Svakako, imajući u vidu značajan iskorak koji je napravljen međunarodnodnom zaštitom ulcinjske Solane, iskoristila bih priliku da se ispred Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma zahvalim svim učesnicima u ovom procesu, a posebno delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, odnosno Evropskoj komisiji, koji su nam pomogli kroz izradu sveobuhvatne studije zaštite ulcinjske Solane, koju su radili evropski eksperti i koja nam je, bez izuzetka, dala odgovore na sva kompleksna pitanja vezana za zaštitu ulcinjske Solane – istakla je Vojinović.

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Ta studija, dodala je ona, rađena je dugo. Osnovu za njenu izradu su dali naučni podaci Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore i nevladinog sektora, kazala je ona.
– Takođe, važno je istaći da jučerašnje proglašenje Solane međunarodno zaštićenim područjem, čemu je prethodila, takođe, nacionalna zaštita i proglašenje ulcinjske Solane kao park prirode od strane Skupštine opštine Ulcinj još jedan pokazatelj da je država, odnosno Vlada Crne Gore opravdala povjerenje Evropske komisije i svih 28 zemalja članica Evropske unije, kada su nam prije devet mjeseci dali povjerenje i dali ,,zeleno svijetlo” za otvaranje Poglavlja 27 Životne sredine i klimatske promjene, budući da smo mi uradili ono na što smo se obavezali, a to je da smo riješili sva otvorena, nimalo jednostavna i laka, zaista kompleksna pitanja koja je bilo nužno riješiti da bi Solana bila i nacionalno i međunarodno zaštićeno područje. To se juče konačno i desilo. Svakako, taj naš značajan korak naprijed je pokazatelj da će Evropska komisija i dalje u Vladi Crne Gore imati kredibilnog i odgovornog partnera, kada je riječ o ispunjavanju daljeg zahtijeva vezano za ulcinjsku Solanu, a to je kontinuirano sprovođenje mjera zaštite i očuvanja ovog važnog i značajnog lokaliteta i eko-sistema. U konačnom, smatram da je veoma važno da ukažemo na to šta je urađeno u proteklom periodu, da bi se došlo i do nacionalne i međunarodne zaštite ulcinjske Solane – rekla je Vojinović.
Ona je podsjetila da je ključni iskorak napravljen 2017. naovamo, budući da je u februaru 2017. godine Vlada Crne Gore donijela urbanistički plan za opštinu Ulcinj koji je predvidio jasnu i nedvosmislenu namjenu ovog prostora, a to je ,,jedino i isključivo zaštita, dakle, zaštićeno područje, park prirode na ukupnom lokalitetu Solane od 1.400 hektara.” Ista ta namjena je ponovljena kroz prostorni plan posebne namjene za obalno područje koje je donijet u julu 2018. godine.

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

– Takođe, u protekle četiri godine, uspostavljen je model privremenog upravljanja od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove i kroz taj model upravljanja država je u protekle četiri godine u zaštitu i unapređenje i zaštitu ulcinjske Solane uložila više od milion eura, konkretno milion i 19 hiljada eura i ta sredstva su uložena u obnovu infrastrukture, u sanaciju nasipa i bentova, u održavanje povoljnog vodnog, odnosno, hidrološkog režima, što je za vještački eko-sistem kao što je ulcinjska Solana od opredjeljujućeg značaja kada je riječ o gniježđenju i prisustvu značajnog broja ptičjih vrsta. Sredstva su uložena u konstantan biološki monitoring flore i faune u službu fizičke zaštite, u cilju sprečavanja bilo kakvih nelegalnih aktivnosti na tom lokalitetu i sve to zajednički je rezultiralo time da smo spriječili dalju degradaciju ovog eko-sistema i potencijalni dalji gubitak biodiverziteta. Mi smo zaista kao Vlada, odnosno, prije svega kao Ministarstvo, u proteklom periodu, odnosno, u zadnje nepune dvije godine, od kada su studije zaštite finalizovane, razmatrali sve moguće opcije, sve moguće alternative, da bismo vidjeli koja je to mogućnost Solane i imali smo susrete sa brojnim potencijalnim investitorima da bismo vidjeli šta je najpovoljnije raditi kada je riječ o našoj Solani. Nažalost, ono što je studija zaštite pokazala jeste to da Solana nije finansijski isplativa, nije profitabilna – istakla je Vojinović.
Kao što se to dešavalo u daljoj prošlosti, u prethodnim decenijama, kaže ona, ,,budući da se tržišna realnost prilično promijenila i uvažavajući tu činjenicu, ali posebno činjenicu da je ulcinjska Solana globalno važno područje za gniježđenje, boravak i migraciju značajnog broja ptičjih vrsta u Evropi i da opština Ulcinj, koja u narednom periodu treba da se nađe u ulozi upravljača ovog važnog i značajnog lokaliteta, nema dovoljno fiansijskih sredstava da sprovede sve mjere upravljanja zaštite očuvanja ulicnjske Solane, Vlada Crne Gore preuzeće u maksimalno mogućoj mjeri i pružiti ekspertsku i organizacionu i finansijsku podršku, da Solana bude zaštićena na način na koji joj to pripada.” – Vjerujem da će opredjeljivanje neophodnih finansijskih sredstava već biti artikulisano kroz skori predlog budžeta naše države za 2020. godinu gdje će značajna finansijska sredstva biti opredijeljena i za kapitalne investicije vezane za ulcinjsku Solanu – rekla je Vojinović.
B.R.