DRUŠTVO PREPORUKA

MITROVIĆ: Tokom ljeta rekonstruisano 30 obrazovnih objekata, širiće se kapaciteti ustanova u Glavnom gradu

U toku ljetnjeg raspusta Ministarstvo prosvjete realizovalo je oko 30 projekta rekonstrukcije obrazovnih objekata vrijednih više stotina hiljada eura, a rađeno je i na proširenju kapaciteta prebukiranih ustanova, rekao je Aleksandar Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvjete, prilikom obilaska obrazovnih objekata u Podgorici.
Mitrović je sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem obišao OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin” gdje se zajedničkom investicijom gradi ograda oko školskog dvorišta.
Mitrović je rekao da se u Podgorici radilo na obnovi brojnih školskih objekata poput rekonstrukcije krova OŠ „Sutjeska“ uz donaciju ambasade SAD u Crnoj Gori, ali je novina za javnost da je rađeno i na enterijeru i dobijanju dvije nove učionice, što je investicija koju je finansiralo Ministarstvo prosvjete. Rađeno je i na rekonstrukciji toaleta OŠ „Oktoih“, rekonstrukciji krova i zamjeni kompletne spoljašnje stolarije OŠ „Đoko Prelević“ na Ublima, te zamjeni unutrašnjih vrata u OŠ „Dr Dragiša Ivanović“. Dodatno, pripremaju se i radovi u „Pavle Rovinski“, „Vlado Milić“, „Maksim Gorki“, „Sergije Stanić“, kao i resursnom centru u Podgorici.
On je posebno zahvalio Podgoričaninu Veselinu Mijaču koji je obezbijedio vrijednu donaciju kako bi se u OŠ „Milorad-Musa Burzan“ zamijenili bravarija i podovi.
Mitrović je podsjetio i da Ministarstvo sa partnerima ulaže značajne napore da obezbijedi što bolje uslove školovanja za djecu širom zemlje, te da je poseban akcenat stavljen na rješenje prebukiranosti ustanova u Glavnom gradu. U
prethodnoj školskoj godini rasterećena je škola ,,Radojica Perović” dogradnjom dvije učionice, a ove godine razmatra se proširenje OŠ ,,Štampar Makarije”. Takođe, jedan od najbrojnijih vrtića, JPU ,,Đina Vrbica” obezbijedio je novi prostor na Zabjelu gdje će moći da primi oko 120 djece pretežno jaslenog uzrasta.
Kada riječ o novim objektima na teritoriji Glavnog grada, Mitrović je podsjetio da ove godine počinje gradnja vrtića u Bloku VI, te da je Vlada otkupila zemljište u City kvartu gdje će se graditi vrtić i osnovna školu, a sprovode se i pripremne procedure za izgradnju škole u Tološima, čime će se značajno rasteretiti ustanove u ovom dijelu grada.
Čestitajući svoj djeci polazak u školu koji ih očekuje u ponedjeljak 2. septembra, Mitrović je rekao da će Ministarstvo prosvjete nastaviti da u saradnji sa lokalnim upravama i ostalim partnerima radi na stvaranju što boljih uslova za školovanje.