MAGAZIN PREPORUKA

SNAGA JEDNE DRŽAVE KROZ VJEKOVE: Najbolje očuvane carske palate na svijetu

Foto: depositphoto/ 06photo

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina, ali je poslednjih osam vjekova bio prijestonica moćne kineske države. Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vjekove.

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svijetu. Kompleks je smješten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vrijeme vladavine dinastija Ming i Ćing.

Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva cijelu sjevernu polovinu gradskog trga Tjenanmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja ima tačno 9.999 građevina smještenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok šest metara i zid dužine 10 metara.

Dvije glavne kapije zdanja su ona okrenuta trgu koji i nosi naziv Tjenanmen i na suprotnoj strani “kapija uzvišene moći” odnosno Šenvumen. Visoke kule sa kojih se vidi čitav Zabranjeni grad i veći dio Pekinga nalaze se na ivicama kompleksa, raspoređene po jedna na svakoj od glavnih strana svijeta.

Kompleks je podijeljen na dva dijela. Spoljašnji dvor se nalazi na južnom kraju i služio je tome da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu, dok je Unutrašnji dvor na sjevernoj strani, gdje je u miru živjela carska porodica. Ukupno 24 cara je živjelo i vladalo iz ove palate, a poslednji je proteran 1924. godine.

Ljetnja palata

Na oko 15 kilometara od Pekinga nalazi se prelijep kompleks Ljetnje palate. U njoj se nalazi najlepši i najbolje očuvani carski park, veliki broj lijepih pejzaža, izvanredni umjetnički predmeti i prelijepe građevine. Građena je sa prekidima od 3. vijeka nove ere sve do 20. vijeka. Od ukupno 300 hektara, koliko zauzima palata, tri četvrtine je pod vodom, a dva najpoznatija integralna dijela su Brdo dugovječnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Ljetnje palate je građen prvenstveno sa idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu, pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrijednostima na svakom koraku. Više od 3.000 objekata, uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze, ukomponovani su u prostoru velike bašte sa živopisnim jezerima i brdima tako da obezbjeđuju potpuni mir i komfor.

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski hram. Ovaj objekat sagrađen 1420. godine služio je kao mjesto na kome su se žrtve prinosile nebu. Sjeverni dio hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik simbolišući nebo, dok je južni dio u obliku kvadrata i predstavlja zemlju.

Foto: depositphoto/chungking

Svi objekti koji čine dio Carske palate, Ljetnje palate i drugih objekata koji su pripadali direktno carskim porodicama su arhitektonski savršeno projektovani, nalaze se na predivno uređenom zemljištu i sadrže bezbrojne primjerke drevne i moderne kineske umjetnosti. A kada samo pomislite da su se među ovim zidinama donosile odluke o sudbini jedne od najmoćnijih carevina koje je svijet vidio, jasno je zašto ovaj kompleks palata privlači veliki broj turista i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

Foto: depositphoto/Zoooom

 

Izvor: Zanimljivageografija.com.