MODA PREPORUKA

KOTOR: Otvorena 22. Internacionalna smotra Umjetnost&moda

Sinoć je ispred Katedrale Svetog Tripuna u Kotoru počela 22. Internacionalna smotra Umjetnost&moda Kotor 2019, u organizaciji modne agencije Fabrika, u saradnji sa Opštinom Kotor i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Direktorica 22. Internacionalne smotre umjetnost&moda Kotor 2019 Vesna Mandić, otvarajući manifestaciju, zahvalila je opštini Kotor na dugogodišnjoj saradnji koja je rezultirala ovako bogatim programom ove godine.
Prve večeri predstavljen je modni performans crnogorske kreatorke Jelene Roganović kroz reviju „Nekad i sad“. Specijalna gošća revije bila je operska diva Sara Vujošević. Kolekcija je inspirisana crnogorskim princezama i evropskom modom na crnogorskom dvoru krajem XIX i početkom XX vijeka kao kulturnim fenomenom na prijelazu dva vijeka, kada je ona postala dio evropskog načina i stila života. Od materijala korišćeni su svila, velur, muslin, čipka, zlatovez i perle. Pored ove kolekcije, Roganović je predstavila ,,Dress code”, sa dosta ručnog rada, čipke, perli i svile, koja opisuje savremenu ženu. Ono što povezuje ove dvije kolekcije i služi kao inspiracija jeste prirodna elegancija, dostojanstvo i ljepota koju ovdašnje žene čini jedinstvenim u oba vremenska perioda.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon toga, uslijedio je modno-umjetnički performans sa najnovijom kolekcijom Italijanskog kreatora visoke mode Filipa Laterce, uz učešće crnogorskih umjetnika i manekena, u režiji Rosana Đupe. Specijalni gosti ovog performansa bili su crnogorski slikar Vladimir Jovićević, stalni profesor na Firentinskoj umjetničkoj Akademiji na kojoj je i studirao, Academia di Belle arti di Terni, zatim glumica Tihana Ćulafić i muzička grupa „Highway“.

This slideshow requires JavaScript.

Prije zvaničnog početka programa održana je konferencija za novinare najvećeg baletana današnjice Sergeja Polunjina koji će se večeras, u saradnji agencije Fabrika, Opštine Kotor i Fondacije „Sergej Polunin“, ispred Katedrale St. Tripuna, od 21 sat, predstaviti prvi put crnogorskoj publici komadom „Posvećenje“.

Detalj sa konferencije za novinare Sergeja Polunjina

Umetnički direktor 22. Internacionalne smotre umjetnost&moda je Vuk Vidor.
Nakon 20 godina kao Smotra mode, od prošle godine, ova manifestacija je ušla u novu fazu, zbog čega i ima u naslovu Umjetnost&moda i time postala kulturno-umjetnički događaj koji, između ostalog, promoviše tradiciju Crne Gore, a vezano za modu.
Mn.M.
Foto: Ljiljana Stojaković