ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Podvodna izložba Luke Radovića u tivatskom akvatorijumu

Podvodna izložba crnogorskog umjetnika Luke Radovića postavljena je u tivatskom akvatorijumu, neposredno uz ostrvo Gospa od milosti – izložba je realizovana u saradnji Porto Montenegra i beogradske agencije za organizaciju događaja M2C.

Koncept skulptura za podvodnu izložbu se bavi vremenom, kao apstraktnom pojavom u civilizacijskim promjenama – izložba je posvećena antičkoj skulpturi u kojoj dominiraju muški i ženski torzo rađeni po inspiraciji antičke Grče i Rima, koji takođe imaju implementirane apstraktne elemente koji podsjećaju u svojoj geometrisjkoj formi i koloritu na civilizaciju antičkog Egipta.

DCIM100GOPROG0924238.JPG

-Antički Grci i kasnije Rim su posvećivali veliku pažnju izradi portreta, muških i ženskih torzoa i idealizovanju ljudskog tijela i faktički ga kroz modelaciju trodimenzijalno približiti božanskim idealnim proporcijama. Najbolji primjeri antičke skulpture Grčke su sačuvane upravo zahvaljujući moru, jer su pronađene na arheološkim lokacijama na dnu Mediteranskog mora na brodovima koji su potonuli u antičkim vremenima i tako sačuvali važne skulpture iz tog doba. Dno mora je čuvalo mističnu tajnu remek djela kroz hiljadugodišnji period. Upravo sa postavkom skulptura na dnu mora želim da kao umjetnik oživim mistično antičko vrijeme i da kroz viziju prošlosti vidimo našu budućnost – ističe umjetnik Luka Radović.

Izložba će biti postavljena do 18. avgusta, i u njoj mogu uživati svi zainteresovani koji dođu sa ronilačkom opremom do ostrva Gospa od milosti.

-Više od 200 gostiju Porto Montenegra i hotela Regent, igrači nedavno organizovanog polo turnira u tivatskom nautičkom naselju, i mnogi drugi, oduševljeni su ovom nesvakidašnjom postavkom – ističu organizatori u saopštenju.