DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO NAUKE: Poziv studentima iz Crne Gore da učestvuju u ljetnjoj školi u Sarajevu

Udruženje Green Council BH organizuje “Sharing laboratory” – koncept održive izgradnje kroz zajednički rad studenata iz regiona. Ovo okupljanje studenata, eksperata i profesora biće održano u Sarajevu od 16. do 20. avgusta ove godine, u saradnji sa Internacionalnim BURCH Univerzitetom (IBU), GIZ Otvorenim Regionalnim Fondom za JIE- Energetska Efikasnost i velikim brojem partnera.

-Ovom trećom po redu ljetnjom školom se planira nastavak i završetak posljednje faze na eksperimentalnom eko objektu studentski paviljon. Zgrada Studentski paviljon je skoro pa nulti energetski objekat i izgrađena je od prirodnih građevinskih materijala zasnovanih na biološkoj osnovi, koji svojim stanovnicima pružaju zdrav kvalitet vazduha i prijatno okruženje. Štaviše, pošto su prirodni, ti materijali su skoro 100 odsto reciklažni – kažu u saopštenju.

Tokom trajanja ove ljetnje škole, radiće se na uređenju enterijera i postavljanja senzora za mjerenje temperature i vlažnosti kako bi se pametnim sistemom posmatranja i izvještavanja izmijenile zidne konfiguracije, kao i nivo ugljen-dioksida u kući. Vršiće se ispitivanja toplotnog snimanja i ispitivanja nepropusnosti vazduha. Zatim će se raditi na uspostavljanju zelenog krova kako bi se procijenila prilagodljivost biljaka, primjena podloge, otpornost na eroziju tla, interakcija s krovnim materijalima i neke ekološke koristi ako je moguće. Plan je da se sprovedu dugotrajna merenja, a prvi rezultati biće objavljeni posle godinu dana izgradnje.

-Imajući u vidu podizanje svijesti o značaju razvoja zelenih poslova i sprovođenje edukativnih aktivnosti koje nudi ova ljetnja škola, kao i brojne teme (Održiva arhitektura, Energetska efikasnost, Mjerenje i simulacija Green City, Obnovljivi izvori energije, Električna vozila, Cirkularna ekonomija) koje će biti obrađivane, Ministarstvo nauke Crne Gore će finansirati učešća pet naših studenata – ističu u saopštenju.

Registracija zainteresovanih studenta može se izvršiti online, do 14. avgusta, na sljedećem linku: https://forms.gle/o1XDV5GTmEqQJU5p6