Porto Novi
ART PREPORUKA

FILMSKI FESTIVAL HERCEG NOVI: Mira Banjac dobitnica nagrade ,,Milan Žmukić”

Ovogodišnja dobitnica nagrade ,,Milan Žmukić”, nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival je diva jugoslovenskog filma Mira Banjac, a nagradu joj je na otvaranju 33. FFHN – MFF uručio poslovni direktor Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala Zoran Živković.

-Časna nagrada jednog časnog čoveka koji je stub ovog festivala – Milana Žmukića.  Zato, ova nagrada zaslužuje da joj čuvamo čast i dostojanstvo i ja se nadam da će tako i biti-rekla je Mira Banjac i naglasila da je Herceg Novi zaslužio ovakav festival.

Ona je kazala da ,,festivali traju, a mi opstajemo”.

– Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da, nasušno nam trebaju! Želim vam dobro zdravlje. Hvala vam što ste odvojili vrijeme da provedete ove divne trenutke u ovom divnom gradu, od onih potrebnih, ali svakidašnjih briga koje svi mi imamo. Počastite se jednom lijepom kulturom, lijepim trenucima, koji nisu baš svakidašnji. Moram da kažem da mi je čast što sam dio filma koji će otvoriti ovaj festival. Bilo mi je lijepo, hvala Marija! A sada za mene i izuzetno zadovoljstvo. Marija Škaričić iz Zagreba i crnogorska Melina Merkuri  velika glumica Dubravka Drakić- poručila je Banjac.

Zatim je pozvala na scenu Mariju Škaričić i Dubravku Drakić, rediteljku Mariju Perović i sve žene koje su došle na otvaranje festivala – žene u filmskoj industriji: glumice, rediteljke, producentkinje, scenografkinje, scenaristkinje, kostimografkinje… Tako da su sve one zvanično otvorile 33. Filmski festival Herceg Novi.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić podsjetio je da Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival više od tri decenije promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, autore i autorke koji svojim umijećem, talentom i hrabrošću kroz umjetnički iskaz ukazuju na ono što je problematično i jasno vidljivo, ali i ono što je sakriveno od nas, ničijom krivicom, do naše sopstvene.

-Zato mi je posebna čast što večeras, na otvaranju 33. izdanja festivala imamo svjetske premijere dva crnogorska filma. To pokazuje da razvoj kinematografije u Crnoj Gori ima podršku, ali i da hercegnovski festival filma ostaje najznačajnije mjesto promocije i afirmacije naših stvaralaca- istakao je Katić i naglasio da film, kao umjetnička sila, sam po sebi nameće napredak – ne samo umjetnosti, već i individualne misli, utiče na širok krug onih koji ne pripadaju grupi filmskih stvaralaca, glumaca, uopšte učesnika u kreiranju tih posebnih, magičnih vidika ka prostranstvima za koja možda nismo bili ni svjesni da su nadomak naše mašte, misli i osjećanja.

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da je osobeni ambijent Herceg Novog, stvaran viševjekovnim kulturnim prožimanjem na ovoj živopisnoj kapiji najljepšeg jadranskog zaliva, dobio prije 33 godine ono što možemo nazvati adekvatnim kulturnim sadržajem – filmski festival koji slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu.

-Zato bi se moglo reći da je Montenegro film festival postao svojevrsni savremeni odraz same filmičnosti ovog grada i njegove kulturne tradicije, ali i jedna funkcionalna platforma za ostvarivanje međukulturalnog dijaloga i saradnje. Projekcije u amblematičnom istorijskom ambijentu Kanli kule i tvrđave Forte mare, do onih na otvorenim i zatvorenim scenama modernog Herceg Novog, učinile su da cijeli grad tokom održavanja filmskog festivala živi u znaku umjetnosti pokretnih slika, što za brojnu publiku i stručnu javnost predstavlja jedno posebno iskustvo- istakao je Bogdanović, naglasivši da je realizacijom programskih sadržaja od javnog interesa za domaću kinematografiju, afirmacijom kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, stimulisanjem međuregionalnog i međunarodnog partnerstva i komunikacije, Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival jedna je od tri manifestacije koja je zavrijedila status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Na Kanli kuli, na otvaranju 33. FFHN-MFF, održane su dvije svjetske premijera filmova iz Crne Gore – filma Grudi u režiji Marije Perović i filma Dohvati nebo reditelja i scenariste Milutina Dake Darića.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala biće održano do 7. avgusta 2019. na nekoliko lokacija u Herceg Novom – Kanli kula, Forte Mare, Dvorana Park, Amfiteatar Dvorane Park i Institut “Dr Simo Milošević”. Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Hereceg Novi su glavni pokrovitelji.

U subotu, 3.avgusta u 11 sati u Sali Brasserie Instituta „Dr Simo Milošević“ biće održana konferencija za novinare na kojoj učestvuje studentski žiri, kao i ekipe filmova „Ti imaš noć“ i „Monstrumi.“.

Sutra u 21 sat na Kanli kuli biće prikazan filma Peloid reditelja Bojana Stijovića. Film je u vantakmičarskoj selekciji. U 21.25, takođe na Kanli kuli, biće prikazan film Između dana i noći u režiji Andra Martinovića, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Montrealu, u septembru 2018. Godine. Film se prikazuje u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.U 22.45, takođe na Kanli kuli biće održana regionalna premijera filma Mamonga reditelja Stefana Maleševića, koji je imao svjetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima.Oba filma su u takmičarskoj selekciji.

Na Tvrđavi Forte Mare u 21 sat, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma Mladi Ahmed u režiji braće Darden koji su dobili Nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Nakon toga u 22.40 biće prikazan film Lara Jan-Ole Gerstera, koji je dobio Specijalno priznanje žirija na nedavno završenom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagradu za najbolju glumicu.

U Amfiteatru Dvorane park, u okviru takmičarske selekcije studentskih filmova, od 21 sat biće prikazani filmovi Neonska srca Ane Jakimske, Najtopliji dani leta Maše Šarović, Albastru și roșu, în proporții egale Georgiane Moldoveanu i film You Deserve the Ocean Tamara Kadović.

 U Dvorani park u 11 sati biće repriza filma Alis i gradonačelnik u režiji Nicolasa Parisera, u 13 sati repriza filma Ti imaš noć Ivana Salatića. U 18.30 biće prikazano najnovije ostvarenje jednog od najpoznatijih rumunskih, pa i evropskih autora, Kornelija Porumbojua – film Zviždači koji je premijerno prikazan u glavnom tačmičarskom programu u Kanu. U Dvorani park, u ponoć,  biće prikazan film Sloboda Alberta Serre, film koji je premijeru imao u Kanu.

U Institutu “Dr Simo Milošević” u 12.30 biće održan pateći program 33. FFHN – MFF – 70 godina osnivanja “Lovćen filma“. Učestvuju reditelj Andro Martinović, reditelj Branko Baletić i producent Zoran Živković. Od 17 do 18 sati Upravnica i producentknija programa ,,Factory for Directors Fortnight“ festivala u Kanu Dominik Velinski razgovaraće sa studentima umjetničkih fakulteta.

Mn.M.