DRUŠTVO PREPORUKA

NAJBOLJI NASTAVNICI NA SVIJETU IZ CRNE GORE: Uspješnost se ogleda kroz uspjehe naših učenika

Nagradu za najbolje nastavnike na svijetu, prije par dana, dobilo je šest nastavnika iz Crne Gore. Među nastavnicima iz 70 zemalja svijeta našli su se mr Mirsada Bibić – Šabotić iz Rožaja, Marina Andrijević – Petrović iz Bara, mr Dušanka Duda Vujičić iz Nikšića, Senada Đešević i Mirsad Musić iz Plava, i Dejana Dizdar sa Cetinja.

Nagrada za najboljeg nastavnika svijeta “Global Teacher Awards” se dodjeljuje nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji. Ta posebnost se ogleda kroz doprinos profesiji, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Mirsad Musić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastavnik Osnovne škole “Džafer Nikočević”, Mirsad Musić, kazao je za MNE magazin da ga je za ovu nagradu predložila koleginica Senada Đešević. On je pojasnio da se kandidati procjenjuju na osnovu projekata, aktivnosti, te načina na koji znanje pretvaraju u vrijednosti i vještine kod učenika.
– Imam želju ići u Nju Delhi i na taj način prezentovati svoju Crnu Goru, kao i Plav i Gusinje. Nagrade i priznanja ne trebaju biti inspiracija, već podstrek i stimulans za dalji rad na polju svojih djelatnosti i postizanja samoostvarenja – kazao je on.

Dušanka Vujičić

Profesorica razredne nastave iz nikšićke osnovne škole “Ratko Žarić”, mr Dušanku Vujičić nominovalo je više kolega iz Crne Gore, Srbije i Albanije.

– Apliciranje za ovu nagradu je počelo u februaru, a rezultati su objavljeni 30. jula, što znači da je žiriju bilo potrebno pola godine da odaberu najbolje. Razlog nije samo veliki broj kandidata čija nominacija je prihvaćena, već prilično bogat CV svakog kandidata. Lepeza kriterijuma na osnovu kojih se procijenjuje uspješan nastavnik je veoma široka, kada su u pitanju takmičenja ovog ranga. Uspješnost se ogleda kroz uspjehe vaših učenika, način na koji ih učite, mjesto gdje ih učite. Ja sam, recimo, priložila linkove ka video zapisima na kojima su snimljene moje aktivnosti sa učenicima i na planini, snijegu, kao i na moru, jezeru, rijeci… Uspješan nastavnik mora biti nesebičan, pomagati kolegama i dijeliti sa njima znanja i iskustva, a kada sam ja u pitanju rekla bih da je dovoljno to što sam autor desetak programa stručnog usavršavanja, autor i moderator obrazovnih vebinara na regionalnom nivou, osnivač Udruženja inovativnih nastavnika CG i autor i realizator nekih međunarodnih projekata. Takođe, važan segment rada nastavnika je njegovo lično usavršavanje – pojasnila je ona.

Vujičić ističe da svako priznanje za ono što radite pričinjava zadovoljstvo i podstrek za dalji rad, a posebno je zadovoljstvo kada vas prepoznaju i priznaju u svijetu.

-Ipak, najveća nagrada za svakog nastavnika su ljubav i poštovanje koje dobija od svojih učenika – poručila je ona.

Dejana Dizdar

Nastavnica hemije u cetinjskoj Gimnaziji Dejana Dizdar kazala da ju je nominovao kolega iz Berana, te da joj je ova nagrada samo podsticaj i podsjećanje da mora i dalje da radi na sebi. Ona ističe da u Crnoj Gori ima još puno nastavnika koji, iako ovog puta nijesu nominovani, zaslužuju da budu na istom mjestu.

-Ono što ove nagrade koje su, među ljudima u obrazovanju, sve češće, treba da nam pokažu, jeste da u razvoj obrazovnih ustanova moramo da ulažemo mnogo više, posebno u nastavnike, koji u našem društvu nisu vrednovani kao nekad. Treba da znamo da je obrazovanje naš najvredniji resurs i prema ljudima koji obrazuju generacije treba tako i da se odnosimo, jer ulažući u njih, ulažemo u najbolje resurse koje jedna zemlja može da ima. Naša država je i ovim nagradama dokazala da se naš obrazovni sistem kreće u dobrom smjeru, da idemo u korak sa svijetskim trendovima – kazala je Dizdar.

Senada Đešević

Profesorica maternjeg jezika Senada Đešević, iz  JU SMŠ “Bećo Bašić” u Plavu, kolekciji svojih nagrada dodala je i ovu. Nju je predložila njena koleginica  Mirsada Bibić – Šabotić.

-Nastavnike procjenjuju na osnovu njihovog cjelokupnog rada sa učenicima, ne samo kada su nastavne aktivnosti u pitanju, već i vannastavne. Prioritet su razne projektne aktivnosti (organizovanje oktuglih stolova, tribina, kulturnih manifestacija, seminara, takmičenja, humanitarnih i volonterskih akcija, organizovanje učešće u nacionalnim i međunarodnim projektima vezanih za obrazovanje…), kroz koje se nastavni proces osavremenjuje i uspješno realizuje, izbjegavajući stereotipe i predrasude. Naravno, da bih voljela da idem u Nju Delhi na dodjelu nagrade. Jer bih na taj način, pored toga što bih upoznala mnoge kolege, sa kojima bih razmijenila svoja iskustva, iz učionice i van učionice, i na taj način još više unaprijedila i osavremenila nastavu u školi, a i van škole, ponosno predstavila svijetu, svoje učenike, svoju školu, svoj grad i svoju državu u kojoj živim i stvaram – kazala je Đešević.

Marina Andrijević – Petrović

Nastavnica fizike u OŠ “Jugoslavija” iz Bara, Marina Andrijević – Petrović kazala je za MNE magazin da nije  očekivala da će se naći među pobjednicima ove prestižne nagrade, obzirom na veliki broj prijavljenih kandidata iz čitavog svijeta.

-Još jednom se potvrdila prepoznatljivost crnogorskog obrazovnog sistema po kvalitetnom kadru, pošto je nas šestoro dobilo ovu nagradu. Obzirom na broj stanovnika smatram da je to značajan procenat ukoliko se uporedi sa ostalim državama svijeta. Za mene ova nagrada predstavlja još jednu potvrdu da se entuzijazam i posvećenost poslu prije ili kasnije prepozna. Ljudi koji nisu prosvjetni radnici često misle da jedina obaveza nastavnika prenijeti svoje znanje i na što objektivniji način ocijeniti učenike. Međutim, tvrdim da iza svakog uspješnog nastavnika stoje mnogobrojni sati provedenih sa hrpom knjiga i za kompjuterom u cilju konstatnog profesionalnog usavršavanja, a u skladu sa preporukama ministarstva prosvjete – poručila je ona.

Mirsada Bibić – Šabotić

Profesorica maternjeg jezika u gimnaziji “30. septembar” u Rožajama, mr Mirsada Bibić -Šabotić, kazala je da ju je nominovala koleginica iz Srbije.

-Kao neko ko je dobitnik “Oktoiha” i nagrade za najboljeg nastavnika na prostoru bivše Jugoslavije, ovo je za mene kruna mog rada. To je potvrda da je on išao u pravom smjeru, da sam pratila tokove svjetskog obrazovanja i ono što mi daje motivaciju da dam još više doprinosa u budućem radu – kazala je Bibić – Šabotić.

Ona dodaje da je za pomenuto priznanje bio presudan njen CV, kao i aktivnosti koje ostvaruje sa učenicima a koje idu u korak sa svjetskim standardima.

Nagradu je uspostavio Alert Knowledge Services (AKS) iz Indije, koji radi sa školama iz cijelog svijeta i to na edukaciji: direktora škola, nastavnika, bibliotekara i savjetnika u obrazovanju, sa ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje.

Dodjela nagrada, statua i diploma, će biti upriličena 15. septembra u Nju Delhiju, na svjetskoj obrazovnoj konferenciji ”Global Teacher Conclave & Awards 2019”. Svi dobitnici nagrada su pozvani na ovu svečanu manifestaciju.

Ipak, na dodjelu nagrada koje su zaluženo dobili, nastavnici će otići samo ukoliko nađu donacije jer, kako naglašavaju, “moramo biti svjesni da profesorske plate nijesu dovoljne za tako nešto”. Oni dodaju da se nadaju da će država prepoznati značaj ovog postignuća za naše društvo i obrazovni sistem, i omogućiti im da s ponosom predstavljaju Crnu Goru u Nju Delhiju.

M.S.

Foto: Privatna arhiva