DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Uvode se dvojezična odjeljenja u još četiri škole

Od početka ove školske godine, prvaci u još četiri osnovne škole dio nastave slušaće na engleskom jeziku. Riječ je o podgoričkoj školi “Sutjeska”, zatim školi “29. novembar” u Dinoši, te nikšićkoj “Mileva Lajović Lalatović” i bjelopoljskoj “Rifat Burdžović Tršo”.

Tako će se od septembra dvojezična nastava odvijati ukupno u 12 odjeljenja.

-Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje pozitivnog stava prema učenju jezika i jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku. Svrha je takođe da se kroz korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih predmeta razvije svijest kod djece o tome da je to sredstvo za komunikaciju, a ne samo predmet iz koga je potrebno dobiti ocjenu – kazala je PR Ministarstva prosvjete, Milica Lekić.

Podsjetimo, projekat dvojezičnih odjeljenja je prije dvije godine otpočeo u školama “Mirko Srzentić” u Petrovcu, “Olga Golović” i “Luka Simonovć” u Nikšiću i “Maksim Gorki” u Podgorici. Zavod za školstvo je posjetio ove škole, kada su analizirana po dva časa, i to tako što je nastava svakog predmeta, izuzev fizičkog vaspitanja, opservirana po dva puta.

Takođe su obavljeni razgovori sa upravom škole i nastavnicima. Kako je navedeno u tadašnjem izvještaju, projekat je bio pozitivno iskustvo kako za školu, nastavnika razredne nastave i nastavnika engleskog jezika, tako i za učenike i njihove roditelje. Posebno je istaknuto da djeca rado koriste engleski jezik na časovima nejezičkih predmeta i sa lakoćom prihvataju učenje pojmova, kao i da su “puni samopouzdanja u korišćenju engleskog jezika”.

Nakon toga, počela je primjena ovog programa prošle godine u još četiri škole “21.maj” u Podgorici, “Radomir Mitrović” u Beranama, “Nedakusi” u Bijelom Polju i “Radojica Perović” u Podgorici, gdje se takođe pokazao izuzetno pozitivnim.

-Nakon završenog projekta, nastavlja se sa ovim programom, pa je od septembra planirano proširenje projekta na sljedeće četiri škole: “Sutjeska” u Podgorici, “Rifat Burdžović Tršo” u Bijelom Polju, “29. novembar” Dinoša u Podgorici i “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću. Ovaj projekat sprovodi se na način što svi nastavnici koji drže nastavu u dvojezičnim odjeljenjima prolaze obuke, odnosno kurs. CLIL Essentials kurs predstavlja osnovni kurs za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Autor kursa je Odjeljenje Britanskog savjeta za obuku i razvoj nastavnika u Londonu. Pohađaju ga nastavnici širom svijeta koji rade u bilingvalnim školama ili u međunarodnim školama u kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku, npr. Španija, Slovenija, Malta, Kolumbija… – objašnjava Lekić.

Sadržaj kursa je, dodaje, osmišljen tako da ga vodi trener, odnosno moderator koji je licenciran od Britanskog savjeta po međunarodnim standardima. Materijali koji se koriste su sa Univerziteta u Kembridžu koji su specijalno kreirani za CLIL program. Kurs se sastoji od 20 modula koji obezbjeđuju praktične strategije za nastavu drugih predmeta na engleskom jeziku. Svaki modul traje oko dva i po sata intenzivnog rada.

 

Izvor: Dnevne novine