DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Na dalekovodu Luge zamijenjena 134 stuba

Dalekovod Luge, koji se nalazi u Beranama, zavređuje posebnu pažnju jer se preko njega napaja značajan broj korisnika distributivnog sistema, a od ukupno 535 stubova koliko ih je na tom objektu, već su zamijenjena 134 i urađeni su značajni radovi, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

To je, kako navode u kompaniji, bio jedan od razloga da dalekovod Luge nađe u Projektu adaptacije Projekat 3081.

-Zaposleni iz Službe za održavanje već par mjeseci intenzivno rade na njegovoj rekonstrukciji – rekli su u CEDIS-u, čiji su predstavnici nedavno obišli Region 3 i bolje se upoznali sa aktivnostima na mreži konzuma kojem pripadaju opštine Berane, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica.

Služba za održavanje, kako su kazali, vrijedno je radila na pripremi i realizaciji aktivnosti za kapitalne rekonstrukcije određenog broja srednjenaponskih i niskonaponskih mreža na tom području.

-Našim planom je predviđeno da stubove sa ocjenom tri ili nižom, zamijenimo novim. Kada taj dio posla završimo, skoro 50 odsto ukupne dužine dalekovoda biće potpuno novi objekat, a druga polovina će takođe biti u odličnom stanju jer su pregledom stubovi ocijenjeni sa četiri i pet, i nije bila potrebna njihova zamjena – rekli su u Službi održavanja Regiona tri.

Oni dodaju i da će zamijeniti provodnike i ugraditi novu ovjesnu opremu, prioritetno na otcjepima dalekovoda Tmušiće-Lokve, Donja Rženica-Kaludra i Donja Rženica-Rovca. Planom je predviđeno i da se potpuno remontuje osam distributivnih trafostanica na tom području, od čega je već dosta urađeno na njih tri-Bijedanj, Kaludra i Tmušiće.

Radovi u Gusinju i Rožajama

CEDIS je planom održavanja predvidio i kompletnu adaptaciju dvije niskonaponske mreže na području Gusinja i Rožaja-Grnčar i Bašča.

-Realizacija Plana održavanja, gdje smo kandidovali ono što je najprioritetnije, realizuje se uglavnom u cjelini. Brojne su lokacije i elektro-energetski objekti i mreže na kojima su bili angažovani zaposleni iz Službe za održavanje Regiona tri u proteklom periodu. Obišli smo mnoge energetske objekte našeg konzuma i ono što je bilo potrebno zamijeniti i popraviti smo i uradili – rekli su u CEDIS-u.

Sanirani su dalekovodi Budimlja i Polica-Goražde, Daciće, Dautovići, Bašča, Kujovići, Paučina-Rijeka.

-U Petnjici smo obišli dalekovod Trpezi, dok smo u Andrijevici imali aktivnosti na dalekovodima Kralje-Sjenožeta i Trešnjevo. Što se Plava i Gusinja tiče, radili smo na dalekovodima Meteh i Grnčar – istakli su iz Službe održavanja.

Služba za održavanje Regiona 3 imala je značajno učešće u pripremi za realizaciju Projekta revitalizacije “Rekonstrukcija SN mreže DV 10kV Dolac”. Protekle sedmice dalekovod je obišla i ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja se, na licu mjesta, u razgovoru sa predstavnicima CEDIS-a i izvođača radova, uvjerila da radovi na Projektu teku planiranom dinamikom.

-Kolega Mladen Folić je u prvoj fazi Projekta, sa predstavnikom izvođača radova, Electroteam-Budva obišao kompletan dalekovod, od stuba do stuba, i tom prilikom je utvrđeno šta je neophodno uraditi kako bi se elektroeneregetski objekat, ukupne dužine 70 kilometara sa 49 distributivnih trafostanica, revitalizovao. Radovi su u toku, idu planiranom dinamikom, a sa njihovim okončanjem dobićemo, slobodno možemo reći, jedan izuzetno kvalitetan deset kilovoltni objekat putem koga će korisnici distributivnog sistema imati neuporedivo urednije napajanje električnom energijom – zaključili su iz Službe Regiona tri.

Kolegijalnost ne izostaje

Zaposleni u Službi održavanja, kako navode u CEDIS-u, predani su poslu, jedinstvena su i homogena ekipa, i nije rijetko da elektromonteri iz Berana idu u ispomoć kolegama u Plavu, Gusinju ili Rožajama, ali i obrnuto.

-Takav primjer složnog rada mogao se i zapaziti kada su, usljed obima posla u nekoliko dana kolegama iz Berana, u pomoć pritekle ekipe iz Plava i Rožaja. Radilo se na montaži provodnika u projektu 3081DV Luge-otcjep za Lokve. Zaposleni na području svih šest opština maksimalno su posvećeni poslu i garancija je da svaku obavezu iz našeg djelokruga mogu uraditi na vrijeme, vodeći računa o kvalitetu izvedenih radova i nadasve o bezbjednosti zaposlenih – istakli su u kompaniji.