PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

MODERNA POMPEJA: Posle pola vijeka Pođoreale možda ponovo dobije stanovnike

Foto:depositphos/lachris77

Sicilijansko selo se zbog zemljotresa za noć pretvorilo u mjesto duhova. Prije pola vijeka Pođoreale su napustili svi stanovnici, a tek sada se prave planovi kako ponovo oživjeti ovo mjesto.

Pođoreale kao da je ostao zamrznut od momenta prirodne katastrofe koja mu se dogodila. Mnoge kuće i zgrade su samo dijelom uništene. U školi još uvijek može da se vidi šta su učenici pisali kredom po tabli, kao i kalendar iz 1968. godine.

Kaldrma vodi do napola srušene kuće opasane zidom ukrašenim raskošnim freskama. Još uvijek postoji kameni trem i popločane staze u dvorištu uređenom u arapskom stilu. Ovo je nekada bio dom imućnog farmera i zemljoposjednika, a sada je pusto skrovište lutalicama.

Građevine od kamena sijaju na suncu dok drveće viri između šarenih zidova i plafona na koje se uhvatila mahovina. Još jedan muzej na otvorenom, koji prikazuje kako arhitektura odoleva razaranju prirode, među meštanima Sicilije je poznatiji kao “moderna Pompeja”.

Đirolamo Kanđelozi, gradonačelnik novog grada Pođoreale, sagrađenom nakon zemljotresa na sigurnom tlu, želi da ponovo oživi grad. On uveliko pravi planove kako da ponovo “pokrene kazaljke” na satu napuštenog grada.

-Od zemljotresa 1968. godine ovo selo je prazno. Želim da ga podignem iz mrtvih i da učinim da blista kao nekada – rekao je Kanđelozio za “CNN Travel”. Njegova ideja nije pusto maštanje. On već radi na nacrtima sa arhitektama. Ali nedostaje mu novac da bi sve to realizovao.

Zbog toga se nedavno ukrcao na prekookeanski kruzer, da skupi novac od nekadašnjih stanovnika i njihovih porodica. Oko 5.000 njih je otišlo u Ameriku, vjeruje se da je oko 4.000 emigriralo u Australiju nakon potresa.

Gradonačelnik vjeruje da će osim nostalgičnih ljudi iz dijaspore, uspeti da ubedi i turiste da pomognu u ovom projektu da bi učestvovali u stvaranju Italije.

-Putujem svijetom da bih uspostavio kontakt sa lokalnim porodicama koje su odavno otišle ali još uvek osećaju jaku povezanost sa rodnim gradom kojem žele da pomognu – rekao je Kanđelozi.

Pođoreale je poslednji grad u cijeloj Italiji koji je potpuno depopularizovan, a za koji se bore da ne padne u zaborav. Stanovnici drugih gradova sa sličnim problemima su prodavali stare kuće za presmiješno male sume poput jednog dolara onima koji bi željeli da se dosele.

Ista sudbina bi mogla da pogodi i Pođoreale, ukoliko investitori prethodno doniraju novac za obnovu, kako bi putevi, trgovi i kuće postali bezbjedni.

Danas se ovdje vrše obuke spasiocima i njihovim psima za slučaj zemljotresa. Ali ima i znatiželjnih turista koji vrlo rado posjećuju ruševine, a Đaćinto Muso je jedan od volontera koji ih dočekuje i kao živi svjedok zemljotresa dijeli svoja sjećanja o jezivoj noći i o životu prije iste.

-Igrao sam se sa drugom djecom na suncem obasjanim ulicama. Sve je vrvjelo od života, uzgajivači maslina, stočari, plemići, glumci, zanatlije… Pođoreale nije mrtav grad. Živ je i moja životna misija je da spriječim da padne u zaborav – poručio je on.

 

Izvor: B92