MODA SLAJDER

VESNA MANDIĆ UOČI IFF PORTO MONTENEGRO 2019: Uspjeli smo da realizujemo naš cilj


Drugo izdanje Internacionalnog modnog festivala ,,Porto Montenegro 2019” biće održano od 18. do 20. jula.
Prve večeri, u muzeju Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, biće otvorena izložba Silvija Đardine pod nazivom ,,Vertigo”. Riječ je o instalaciji sa art modelima najnovije kolekcije ovog kreatora visoke mode. Naredne večeri, u prostoru ,,Synchro” Porto Montenegra, biće održana revija pod imenom ,,The best from Who is on next by Simonetta Gianfelici”. Kolekcije će prikazati Italijani Davide Grillo i Albino Teodoro, a ljubitelji mode vidjeće i najnovije kreacije nove zvijezde svjetske visoke mode Ramija Kadija iz Libana.
Završne večeri, takođe u prostoru ,,Synchro” Porto Montenegra, kolekcije će prikazati Luiza Bekarija i Majkl Činko.
Sve ovo bio je povod da razgovaramo sa organizatorkom događaja, vlasnicom agencije ,,Fabrika” Vesnom Mandić i nekada jednom od najcjenjenijih manekenki Jugoslavije.
IFF ,,Porto Montenegro 2019” u sebi nosi nazive ,,modni festival” i ,,Porto Montenegro”, što negdje označava glamur, luksuz, džet-set i slavljenje mode. Što je Vaša želja za ovaj festival, u kom pravcu biste željeli da se razvija i kakav trag da ostavite njime u Crnoj Gori?
– Kada smo se dogovarali sa Porto Montenegrom, ideja je bila da se organizuje svjetski internacionalni modni festival koji će se pozicionirati kao jedna od ljetnjih destinacija gdje će se okupljati ne samo najznačajniji kreatori, blogeri, internacionalni novinari, već malo po malo i svjetski džet-set. Mi već polako uspjevamo da treći vikend jula, Porto Montenegro bude u njihovom kalendaru.
Kako ste birali dizajnere za drugo izdanje Internacionalnog modnog festivala ,,Porto Montenegro 2019”?
– Oni se biraju po više osnova. Napravimo širi „spisak želja“, dok ne dođemo do pravog programa, koji, između ostalog, zavisi i od toga ko je u tom momentu slobodan. Nedostatak vremena je najveći problem u dovođenju značajnih i velikih imena. Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim programom koji čine važna modna imena. Uspjeli smo da realizujemo naš cilj, da prikazujemo kreatore različitih stilova mode, različitih viđenja mode, nezavisno da li rade pret a porter ili visoku modu, različitih generacija, porijekla, kultura, a da su svi pozicionirani i ugledni u svjetskoj modi.
Čiju reviju IFF ,,Porto Montenegra 2019” s nestrepljenjem iščekujete?
– Iskreno, sve podjednako. Kao što sam rekla, toliko se svi razlikuju, a ono što je zajedničko je da su sve kolekcije fantastične, svaka na svoj način.
Najavili ste održavanje Kotorske smotre mode i nastavak spoja mode i umjetnosti. Drugog juna u Beogradu je održana premijera baletske predstave ,,Labudovo jezero”, prema koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, dok je scenografiju i kostime radio Renato Balestra. Da li ćemo ,,Labudovo jezero” gledati i na Kotorskoj smotri mode?
– Možda sljedeće godine. Ovogodišnji program je davno zaključen.
Modna agencija ,,Fabrika” postoji već 25 godina. Osnovana je u teškim vremenima za društvo, kulturu, umjetnost i modu. Možete li povući paralelu između uslova rada u devedesetim i sada?
– Tada smo imali jedne poteškoće, sada druge. Devedesetih su kreatori mnogo manje radili, samo dvije kolekcije godišnje, proljeće/ljeto i jesen/zima, imali su više slobodnog vremena, ali naš problem je bio što smo živjeli u zemlji i regionu u kojem je buktao rat, padale bombe, bili smo pod ekonomskim sankcijama, što je rezultiralo komplikovanim dolascima, strahom da dođu u naše područje. Danas je situacija u tom pogledu lakša, ali je cio svijet, pa i modni obezglavljen u borbi za zaradom i prevazilaženjem ekonomskih problema. Nekada su radili dvije kolekcije, sada pet, šest. Pored glavnih, rade i prekolecije, capsule, crusing, mnogi rade i mušku modu, neki i pret a porter i visoku modu i jednostavno nemaju vremena da dođu. Ali možda je, ipak, najveći problem što u tom nedostatku vremena prihvataju revije samo na destinacijama koje su im nova, potencijalna tržišta, što mi, mislim na cio region, nikako nismo. U organizacionom smislu je sada lakše. Ima mnogo više avionskih linija, direktnih letova, hotela, restorana… Logistički je sada lakše, ali ih je teže dovesti nego nekada.

Koji je Vaš savjet za mlade manekenke i mlade preduzetnice?
– Savjeti za manekenke i preduzetnice su različiti. Za manekenke, prije svega da ne dozvole da ih taj posao ponese, pogotovu što u našim zemljama to više i nije posao, da ne zapuste školu, da manekenstvo shvate isključivo kao hobi iz kojeg mogu izvući mnogo više životnog iskustva, poznanstava, nego para, da završe školu, fakultete i da se na taj način ostvare, a ne kroz profesiju koja kratko traje.
Za preduzetnice? Ono čega sam se ja držala čvrsto cijelog života je „mogu mi sve uzeti sem mene same“ i iz tog razloga sam bila možda i previše principijelna. Nisam dozvoljavala da pokleknem pred problemima. Budite uvijek svoje, nosite se dostojanstveno sa problemima, njih uvijek ima, budite dosljedne sebi, vjerujte u sebe, želite dovoljno i oslonite se, prije svega, na sebe.
Bojana Radonjić
Foto:
B. Šekularac