MAGAZIN SLAJDER

MARKO NOVAKOVIĆ U OGLEDALU: Prava ljubav nikada nije cilj već neprestano putovanje

Današnji gost u rubrici Montenegro magazina ,,U ogledalu” je novinar Marko Novaković.

Novaković je glavni i odgovorni urednik Televizije 777, novinar i publicista, prepoznatljiv po otvorenom i neposrednom voditeljskom stilu. Autor je kultne emisije ,,Oči u oči”,  na Televiziji Montena. Pisao je i kolumne, a više od tri godine proveo je u Crnogorskoj redakciji RTK2. Oženjen je i otac troje djece.

U razgovoru za Montenegro magazin, Novaković ističe da je pasionirani čitač i filmofil, a sebe prepoznaje u liku Ahmeda Šaba. Sjećanja na djetinjstvo su mu podijeljena, prvi dio djetinjstva asocira ga na igru, druženje, nestašluke, a drugi dio, kako kaže, obilježila je prerana smrt njegovog oca, nakon koje je na sebe preuzeo ozbiljnije obaveze.

Svoj prvi honorar stekao je radeći na plantažama Kombinata ,,13. jul”, kada mu je bilo 12 godina. Kao urednik, na poslu uvijek insistira na kreativnosti i produktivnosti. U ljubavi, kako ističe, najvažniji su kompromis i uvažavanje partnera.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Morao bih moje djetinstvo podijeliti na dva dijela, jer su mi sjećanja i asosocijacije, takođe, podjeljeni. Prvi dio djetinjstva je bezbrižno igranje, drugovi, nestašluci, bosonogo trčanje po starovaroškim ulicama, kupanje na Morači, avanture penjanja na Osmanagića džamiju, Sahat kulu i brižljivo planirani upadi u komšinske voćnjake. Drugi dio djetinstva je obilježila prerana smrt moga oca, nakon koje sam kao najstarije muško dijete u porodici, morao preuzeti neke obaveze koje su nametali naši običaji.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Nikada neću zaboraviti moj prvi honorar, vjerovali ili ne, svoj prvi novac sam zaradio radeći na plantažama tadašnjeg Kombinata ,,13 jul”. Imao sam 12 godina kada sam sa svojim bratom od strica, koji je bio godinu stariji od mene, brao breskve. Nakon branja od gotovo mjesec, unaprijeđeni smo i raspoređeni u čuveni pogon sortirnica.

Na čemu insistirate u poslu?

– Na poslu insistiram na više stvari, posebno kada se nalazim na mjestu urednika. Dakle, insistiram na kreativnosti, produktivnosti, povratnoj informaciji. Uvjek sam bio protivnik onog poprilično neartikulisanog zahtjeva – moraš biti na poslu osam sati, pa makar presjedio. Posebno se to odnosi na novinarstvo koje je ipak kreativna i zahtjevna profesija i gdje 24 sata ,,moraš” biti novinar.

Koju knjigu i film biste preporučili?

– E, sada sam na mukama… Kako da izdvojim neku knjigu ili film, kada sam pasionirani čitač i filmofil? Ipak, ne mogu propustiti da kažem, Meša Selimović je genijalac, a roman ,,Tvrđava” je remek djelo. Ja sam tipični Ahmed Šabo… Film koji mogu gledati bezbroj puta je ,,Hrabro srce”. Eto, ipak izdvojih.

Koje jelo najviše volite?

– Ja sam veliki gurman i nijesam kriv što se u Crnoj Gori potpuno pogrešno tumači taj pojam (gurman = pojedena ogromna količina hrane). Znači, gurman sam i volim svašta nešto da probam i da u tom probanju uživam. Kada bih nešto izdvajao i u čijem ukusu posebno uživam, onda bi to definitivno bili riba i plodovi mora.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Podsjeti me što to bješe ljubav i bar na tren, biti zaljubljen…. hahhaha. Definitivno kompromis i uvažavanje partnera. Prava ljubav nikada nije cilj već neprestano putovanje…pa prema tome, putujte ljudi!

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Pošto Nikolu Teslu smatram umjetnikom, iskoristio bih tu mogućnost i njega oživio. Razlog je posve jasan-siguran sam da bi svojim genijalnim umom i svojim pronalascima učinio cijelo čovječanstvo srećnijim i život na zemlji mnogo ugodnijim.

Putovanje koje pamtite?

– Zahvaljujući porodici i poslu kojim se bavim, proputovao sam ,,pola svijeta”. Ipak, putovanje koje ću pamtiti do kraja života  treba tek da uslijedi. Takođe bih toplo preporučio vašim čitaocima – putujte koliko god i kada god možete, ali svakako prvo upoznajte našu Crnu Goru. Naprosto je frapantna činjenica da ogroman broj ljudi koji ovdje živi, ne poznaje ovu zemlju.

Pjesma Vašeg života?

– U dilemi sam između dvije pjesme. Zlatko Pejaković ,,Voleo je ženu svog života” ili Leo Martin ,,Odiseja”. Obje su na izvjestan način obilježile moj život, a sa druge strane zaista predstavljaju vanvremensku muziku.

D.Markuš