MAGAZIN SLAJDER

LENA KOVAČEVIĆ U OGLEDALU: Za pravu ljubav potrebno je ono parče muzike koje čujete zajedno

Foto: Andreja Damnjanović

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je pjevačica, tekstopisac i kompozitorka Lena Kovačević.
Odrastala je uz oca akademika, pisca i scenaristu kultnih ostvarenja poput ,,Maratonci trče počasni krug”, ,,Ko to tamo peva”, ,,Radovan III”, ,,Balkanski špijun”, ,,Sabirni centar” Dušana Kovačevića i majku Nadu, advokaticu.
Djetinjstvo je, kaže u ovom razgovoru, asocira na premijere u pozorištu poslije kojih se pjevalo do zore, na miris mora, čamac i uvale.

Kovačević je završila nižu muzičku školu u Beogradu, klavirski odsjek Srednje muzičke škole „Stanković“, te prestižni Muzički konzervatorijum u Amsterdamu. Objavila je tri albuma – ,,Dobar dan za pevanje” 2009, ,,San” koji je bio najprodavaniji album 2013. u regionu i ,,Džezeri”, posvećenom pjesmama Momčila Bajagića Bajage. Tokom studija, nastupala je s jednim od najboljih orkestara u Holandiji, Kraljevskim orkestrom, kontrabasistom Džonom Klejtonom i belgijskim producentom Bušemijem. Singlovi ,,Zauvek”, ,,Cafe”, ,,Pick up” i ,,Dubine” zabilježili su veliki uspjeh.
Njen raskošni talenat crnogorska publika imaće priliku da čuje 5. jula od 21 sat u istorijskom nautičko-industrijskom zdanju „Synchro“, u Porto Montenegru sa Big bendom RTS-a.
Trudi se, dodaje u ovom našem razgovoru, da svoje srce da muzici.
Da je tako, govori i njen odgovor o tome što je potrebno za pravu ljubav, gdje, između ostalog, ističe da je to parče muzike koje čujete zajedno.
Lena ima supruga Veljka i sinove Vuka i Teodora.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Na miris mora, na naš čamac i uvale u kojima smo provodili mjesec i po, to su bili pravi odmori! Zatim, večeri i premijere u pozorištu poslije kojih se do zore pjevalo.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Taj honorar se ne zaboravlja. Potpisala sam prvi ugovor za turneju sa Holandskim kraljevskim orkestrom i kupila sebi klavijaturu na kojoj i danas radim.

Foto: Facebook

Na čemu insistirate u poslu?

– Na tome da se trudim da pratim svoj unutrašnji osjećaj kad su u pitanju granice i kompromisi koje realno ovaj naš posao nosi, da budem profesionalna i da svoje srce dam muzici.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Film: Prljavi pokvareni prevaranti. Do suza je sjajan Stiv Martin, to je film koji na tako duhovit način priča o ljudskoj prirodi.

Koje jelo najviše volite?

– Dobru pastu sa morskim plodovima ili dagnje. Uz dobru salatu.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Rekla bih hemija, ono parče muzike koje čujete zajedno i zajednička želja da jedno drugome budemo uvijek broj jedan i onda kada obaveze i prosto životne okolnosti mogu da učine da to tako ne izgleda, taj trud je toliko važan.

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Baha… Vivaldija… Zaljubljena sam u Barok.

Foto: Facebook

Putovanje koje pamtite?

– Mauricijus, nas dvoje i palma kokosa.

Pjesma Vašeg života je?

– Your Latest Trick – Dire Straits.

Bojana Radonjić