ART PREPORUKA

ART: Izašao novi broj časopisa ,,Komuna”

Izašao je iz štampe novi, 31. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” na povećanom broju strana od uobičajenih i od sjutra će se naći na prodajnim mjestima širom Crne Gore. Posebno tematsko izdanje Komune je ovoga puta u cjelosti posvećeno razvoju crnogorskog fudbala od njegovog nastanka do današnjih dana.

Časopis započinje uvodnikom “I više od igre” čiji je autor Dejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore koji ističe da je fudbal gotovo cijeli jedan vijek veoma važan segment društvenog života Crnogoraca.

U ovom broju Komune nalazi se i tekst Minje Bojanića koji govori o začecima najpoznatije sporedne stvari na svijetu pod naslovom “Fudbal kao gospodar planete“, zatim tekst o (ne)poznatim fudbalskim datumima i prvoj utakmici koju je odigrala crnogorska fudbalska selekcija pod naslovom ”Đetići u Beogradu 1939” koji potpisuje Branko Krivokapić.

Tu je i osvrt Danila Mitrovića i Aleksandra Radovića pod naslovom “ Mali rasadnik svjetskih asova” koji govori o našem fudbalskom fenomenu i činjenici da su se u Crnoj Gori rodili i stasavali šampioni Evrope i svijeta koji su igrali u najvećim klubovima i “igrali, davali golove, ostavili trag, ušli u legendu…”

U ovom broju je i priča o Kući fudbala i terenima u evropskom ruhu u kojem se ističe da je prioritet FSCG od prvog dana bio izgradnja nove i unapređenje postojeće infrastukture, i da je prvi infrastrukturni objekat FSCG bio Trening kamp na Starom aerodromu.

O usponima i posrtanjima reprezentacije Crne Gore od 2006. do danas u najnovijoj Komuni pišu Miloš Antić i Bojan Topalović u tekstu pod naslovom “Na korak od sna “, a Danilo Vukotić priča priču o šampionatima Crne Gore od obnove nezavisnosti utekstu pod naslovom “Zbirka stalnih uzbuđenja”.

O razvoju podgoričkog fudbala u različitim periodima pišu Husein Ceno Tuzović u tekstu”Češka škola za krpenjaču “ i Željko Šoć u tekstu pod naslovom “Trofejni Budućnost, Titograd i Zeta”.Iz Nikšića o začecima i tradiciji fudbala u gradu pod Trebjesom, pišu Dino Tuzović u tekstu pod naslovom “Kovačnica brastva i u kopačkama “ i Blagoje Đukanović u tekstu iz novijeg perioda razvoja fudbala u Nikšiću, u tekstu pod naslovom “Sutjeska je elitni brend”.

“Kako preživjeti loptačku stotu” uoči vijeka pljevaljskog fudbala, čitaoci Komune mogu saznati iz pera Dejana Kandića .Tu je i tekst o fudbalu u Boki pod naslovom “Balun profesora Leopolda”,kao i storija o bjelopoljskom fudbalu koju potpisuje Nebojša Rakočević.

O kolijevci crnogorskog fudbala i fudbalskom vremeplovu prijestonice, jer se na Cetinju fudbal igra više od stoljeća piše Mladen Zadrima, a o stogodišnjici fudbala u Beranama i jednoj od najlošijih sezona u svojoj bogatoj istoriji piše Amer Ramusović u tekstu pod naslovom ”U najnižem rangu nažalost”. Tu su i tekstovi Zdravka Gavrilovića o vijeku loptanja u Bjelopavlićima sa naslovom “Slogom do Iskre”, zatim Željka Milovića o barskoj fudbalskoj storiji pod naslovom”Topolica u nadi za renesansu”, kao i tekst o kolašinskoj prvoj lopti iz pera Dražena Draškovića.

U ovom specijalizovanom tematskom broju Komune i fudbalska priča iz Lovćenca koja govori o nekadašnjim uzornim reprezentativcima Danilu Popivodi, Miodragu Kustudiću i Savu Pavićeviću iz “Crne Gore u ravnici” kako putopisci i novinari često nazivaju Lovćenac.

U najnovijoj Komuni su i dvije lijepe priče i sjećanja na nekadašnjeg asa Sutjeske Marka Perovića u tekstu pod naslovom “Gradski vitez Macko “ koji potpisuje Željko Rutović, kao priča iz pera Mirze Redžića iz Sarajeva koji piše o podgoričko-sarajevskom virtuozu s loptom Dževdetu Deti Mustagrudiću, nekadašnjem fudbaleru GSK “Balšić” iz Podgorice, kojeg mnogi smatraju najboljim bosansko-hercegovačkim fudbalerom svih vremena.

U ovom broju Komune su i anegdote iz reporterskog notesa Bratislava Bata Kokolja, doajena crnogorskog sportskog novinarstva pod naslovom “Barski reket zbog Genija “ i priča Novaka Rutovića o tome kako su se nekada slušali radio prenosi fudbalskih utakmica, kako se navijalo za svoje klubove svim srcem,”imali svi svoje fudbalske ljubimce i idole, osjećaj pripadnosti svom gradu i svojoj zemlji “

I na kraju, tu je i ekskluzivna priča Komune iz pera Željka Milovića iz Bara, koju je Komuni ustupio specijalno za ovaj tematski broj posvećen fudbalu koja se prvi put publikuje u medijima o tome kako se igrao fudbal u vrijeme italijanske okupacije koja u potpunosti demantuje podatak da je tokom II Svjetskog rata zamro sportski, posebice fudbalski život, što je Milović zabilježio u svojoj knjizi “Ljudi iz grada bez vrati-(ne)zaboravljeni Barani XX vijeka”koja je tek ugledala svijetlo dana.

I ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći od sjutra na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.