DRUŠTVO PREPORUKA

AMBASADA SAD: Prijem povodom Dana nezavisnosti (foto)

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici večeras je priređen prijem povodom Dana nezavisnosti.

Svečanost je otvorena intoniranjem himni Crne Gore i SAD, nakon čega je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke, poželjela zvanicama dobrodošlicu, obrativši im se na crnogorskom jeziku.

-Zadovoljstvo mi je da ste svi večeras ovdje da zajedno proslavimo 243. rođendan Sjedinjenih Američkih Država. Prirodna ljepota Crne Gore može se takmičiti sa ljepotom bilo kojeg drugog mjesta u svijetu. Možda jedina stvar jednaka ljepoti Crne Gore je gostoprimstvo crnogorskih građana. Večeras ćemo, nadam se, uzvratiti vam gostoprimstvo otvaranjem naših vrata i dobrodošlicom u našu zajednicu – kazala je ambasadorka.

Tema ovogodišnje proslave povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država bila je ,,Američko putovanje”, kazala je Rajnke, pojasnivši da Amerikanci vole da putuju i istražuju zemlju.

-Sjećam se vremena kada sam bila mala i vozila se sa porodicom kroz SAD, putujući sa Istočne obale, preko moćne rijeke Misisipi, sve do veličanstvenih planina Jute. Ove slike dočaravaju geografsku raznolikost SAD, iako američka raznolikost poprima mnoge oblike. Jela koja smo večeras poslužili imaju svoje korijene u drugim zemljama i s ponosom mogu da kažem da Amerika crpi svoju snagu iz različitosti. Amerika je tapiserija sačinjena od različitih kultura. I crnogorska priča je utkana u taj dizajn – rekla je ambasadorka.

Ona je istakla da odnosi između Crne Gore i Amerike imaju svoju istoriju.

– Crnogorci su pomogli u kroćenju divljina Aljaske, nakon Prvog svjetskog rata američki Crveni krst je bio ovdje i rame uz rame sa crnogorskim narodom gradili škole, bolnice itd. Borili smo se na istoj strani za oslodođenje Evrope u Drugom svjetskom ratu, a ovog mjeseca smo se podsjetili na žrtvu Velike generacije tokom posjete Trampa Francuskoj u čast obilježavanja 75. godišnjice Dana D – navela je ambasadorka.

Ona je podsetila da je ovog mjeseca proslavljena druga godišnjica članstva Crne Gore u NATO savezu.

-S ponosom mogu nazvati Crnu Goru prijateljem, partnerom i saveznikom. SAD nastavljaju da podržavaju vašu integraciju u transatlantsku porodicu. Posvećeni smo vašem uspjehu – kazala je Rajnke.

Konkretan primjer te posvećenosti, kako je istakla ambasadorka, dobiće svoj oblik narednih nekoliko godina dok se bude gradila nova zgrada Ambasade.

Ona je kazala da predstoje veliki izazovi: ojačati vladavinu prava, iskorijeniti korupciju, razvijati nezavisne medije.

-Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju te reforme. To su, zapravo, vrijednosti ukorijenjene u našem Ustavu, i one su razlog zbog kojeg slavimo nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država večeras – zaključila je ambasadorka.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da postoji duga i bogata istorija zvaničnih odnosa između Crne Gore i Amerike.

-U tim odnosima je izgrađeno pravo prijateljstvo među našim narodima. Vjekovna borba za slobodu i sve zajedničke vrijednosti koje danas dijelimo, naša su zajednička zastava. Hiljade crnogorskih mladića od sredine 19. vijeka, od Sakramenta do Aljaske preplavili su Ameriku u potrazi za boljim i srećnijim životom. Početkom prošlog vijeka više od 10 odsto naše ukupne populacije živjelo je i radilo u Americi – naveo je Đukanović.

On je kazao da su Crna Gora i Amerika bile saveznice na pravoj strani istorije i tokom Drugog svjetskog rata i dodao da crnogorski iseljenici nijesu u Americi samo radili, već su se i borili u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

-Na čvrstim istorijskim temeljima, zadnjih decenija izgradili smo snažno partnerstvo sa Amerikom – poručio je Đukanović.

On je istakao da je Vašington u najvećoj mjeri pružao snažnu podršku strateškim odlukama Crne Gore kojima je trasiran kurs demokratskog razvoja i evropski i evroatlantski put. Podsjetio je da su SAD bile među prvim zemljama koje su priznale rezultate referenduma o nezavisnosti 2006. godine, a ubrzo nakon toga uspostavljeni su i diplomatski odnosi.

– Presudna je bila podrška i pomoć SAD u ispunjavanju visokih standarda u procesu evroatlantske integracije što nas je kvalifikovalo za članstvo u NATO prije dvije godine, učvrstilo važnost istorijskog čina obnove državnosti, i otvorilo novu perspektivu za razvoj crnogorskog društva. Taj odnos se nastavlja i danas u Alijansi, uključujući i međunarodne misije. Odgovore na savremene izazove i prijetnje tražimo zajedno, ravnopravno dijeleći teret, bez obzira na veličinu i kapacitete. Prije svega kroz NATO, koji se tokom proteklih sedam decenija potvrdio kao najvažniji globalni političko-vojni savez, u kojem Amerika ima vodeću ulogu među ravnopravnim članicama. Kao što ima i posebnu odgovornost za očuvanje tekovina evroatlantizma koje su donijele benefite cijelom svijetu – rekao je Đukanović.

This slideshow requires JavaScript.

Predsjednik je kazao i da je dragocjeno bilo američko iskustvo na putu punopravnog članstva u NATO, i zahvalio američkim partnerima na podršci.

-Ovo je prilika da zahvalimo američkim partnerima na ukupnoj podršci reformskim procesima u Crnoj Gori, u cilju unapređenja demokratije, vladavine prava, slobode medija i drugih demokratskih postulata… Mi ostajemo posvećen promoter zapadnih vrijednosti, fokusirani na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, na očuvanje multietničnosti i multikulturalnosti naše zajednice, i unapređenje kvaliteta života naših građana, što će Crnu Goru kvalifikovati da bude prva sljedeća članica EU kad se za to stvore uslovi – kazao je on.

Posebno se zahvalio Ambasadi SAD i ambasadorki Rajnke na pomoći u naporima da Crna Gora stvori ambijent za veći priliv američkih investicija i povećanje broja turista iz SAD.

-Raduje što u organizaciji Ambasade sve više crnogorskih studenata pohađa američke univerzitete. Smatramo važnim što je Crna Gora postala 142. država u koju će, u okviru programa „PIIS KORPS“ dolaziti volonteri da stiču poznanstva, učestvuju u napretku naše zemlje i snaže ugled Amerike među crnogorskim građanima. To se postiže i raznovrsnom podrškom Fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturne baštine – kazao je on.

Đukanović je istakao da Crna Gora ostaje posvećena zapadnim vrijednostima, multikulturalnosti i unapređenju standarda građana, što će je kvalifikovati i da postane prva naredna članica EU.

Nakon govora, amasadorka Rajnke je nazdravila u čast prijateljstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

-Podignite vaše čaše! Za prijateljstvo, i našu zajedničku budućnost! Živjeli – kazala je ambasadorka.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvaničnika.

This slideshow requires JavaScript.

D. Markuš
Foto: B. Šekularac