DRUŠTVO SLAJDER

CETINJANKA KATARINA MIĆKOVIĆ OKONČALA STUDIJE DIPLOMATIJE U BAKUU: Azerbejdžanci su gostoljubivi, mentalitetski slični nama

Cetinjanka Katarina Mićković okončala je studije diplomatije na ADA Univerzitetu u Bakuu, a potom se vratila u Crnu Goru gdje planira da stekne radno iskustvo.

-U procesu sam traženja posla, i nadam se da ću uskoro uspjeti da počnem da primenjujem svoje znanje. Nakon toga, nadam se da ću nastaviti sa obrazovanjem i upisati master studije – priča ona u razgovoru za MNE magazin.

Uticaj

Život u inostranstvu, ne samo studiranje, Katarinu je značajno promijenilo. Usudila bi se da kaže – ,,na bolje”.

– Bila sam prinuđena da se osamostalim i postanem fleksibilnija. Takođe, ljudi i kulture koje sam imala priliku da upoznam su značajno obogatili moje iskustvo u svakom smislu, što akademski, što lično. Život u inostranstvu, bar na neki kraći period je nešto što bih svakome preporučila – rekla je ona.

Studiranje i život u inostranstvu joj je oduvek bio primamljiv. Kako se prisjeća, definitivnu odluku za privremeni odlazak iz svoje zemlje donijela je nakon razmjene na trećoj godini srednje škole, kada je provela godinu dana u SAD-u preko FLEX programa.

-I odlučila sam da sam spremna za još jednu avanturu van Crne Gore. Nakon što sam donijela odluku da želim da studiram u inostranstvu u potpunosti sam se fokusirala na to i aplicirala sam za više fakulteta i stipendijskih programa. Imala sam sreće da sam bila primljena na više univerziteta i na kraju je prevagnuo ADA Univerzitet u Bakuu – kaže ona.

U toku osnovnih studija, kako ističe ona, imala je priliku i da završi semestar na APU Univerzitetu u Beppu, u Japanu.

-U Azerbejdžanu sam bila na takozvanom Fellowship programu koji pokriva troškove školarine i smještaja – priča ona.

Proces upisivanja, navodi Katarina, jeste bio malo stresan, ali ne i pretjerano komplikovan.

-Fakultet na kojem sam ja studirala je fokusiran na stvaranje internacionalne zajednice, pa je upis za strance, možda, i lakši nego za lokalne. Najveći ,,problem” je bila birokratija u smislu prevođenja i nostrifikacije dokumenata – priča ona.

Generalno je zadovoljna ADA Univerzitetom. Tamošnji sistem rada je malo drugačiji nego u Crnoj Gori i Evropi, jer, sudeći prema njenim riječima, više naginje na američki sistem obrazovanja.

– Ne mogu da donosim sud koji je sistem bolji, pogotovo s obzirom da nemam iskustva sa našim ili evropskim obrazovnim institucijama. Ali, definitivno bih pohvalila profesionalizam i objektivnost profesora na ADA Univerzitetu i mogućnostima za odlazak na studentsku razmjenu – rekla je ona.

Studenti

Govoreći o tome kako su joj prolazili studentski dani, kaže da su bili relativno rutinski.

-Baku i dalje nije grad podređen studentima, tako da nije bilo nikakvih nesvakidašnjih dešavanja u tom smislu. Ali, ja sam imala sreću da sam imala veoma kulturološki raznoliko društvo što je ispunilo moj studentski život. Moje najbliže drugarice su bile iz Somalilenda, Bahama i Maldiva- rekla je ona.

Baku je, prema njenim riječima, izuzetno lijep grad, miks orijentalnog i evropskog.

-Mogu se naći moderne građevine poput poznatih ,,Flame Towers” do njihovog starog grada koji je poprilično drugačiji od ideje starog grada kakvu mi iz Crne Gore, možda, imamo. Takođe, Baku ima veliku ekspakt zajednicu. Postoji veliki broj stranaca koji radi i živi tamo, što donosi dašak svježine gradu- kaže ona, dodajući da su Azerbejdžanci kao narod izuzetno gostoljubivi i prijatni, te da je mentalitet sličan balkanskom, u smislu ,,tradicije i vrijednosti”.

Mlada Katarina kroz život korača uz moto koji je čula pred prvi odlazak na duže u inostranstvo: nije bolje, nije lošije, samo je drugačije.

– Taj stav mi je puno olakšao boravak u inostranstvu, i život, generalno. Vjerujem da to važi za mnogo toga u životu, generalno. Svaka osoba mora konstantno da se adaptira i prihvata nove načine ukoliko želi da uspije u bilo čemu- zaključuje naša sagovornica.

 

N.Đ.

2 Responses to CETINJANKA KATARINA MIĆKOVIĆ OKONČALA STUDIJE DIPLOMATIJE U BAKUU: Azerbejdžanci su gostoljubivi, mentalitetski slični nama