ART PREPORUKA

ČASOPIS “KOMUNA”: Dobitnik godišnje nagrade Slobodan Čukić

Dobitnik Godišnje nagrade časopisa “Komun@” za očuvanje, afirmaciju i valorizacijukulturne baštine Crne Gore u 2019 godini je Slobodan Čukić, publicista, novinar iistraživač koji već dugo predano i minuciozno istražuje kulturno,istorijsko,arheološkonasljeđe Crne Gore.

Čukić je dugi niz godina radio u dnevnom listu „Vijesti“. kao urednik Arhiva i Nauke, a od septembra 2015. radi u „Pobjedi“ na mjestu urednika rubrike Feljton i Arhiv. U periodu 2000–2005. objavljivao eseje u časopisima „Ars“, „Gest“ i „Balkanika“ sa različitom tematikom – od filozofske i politološke do filmske kritike. Počevši od 2008. godine, obradio je mnoga pitanja na polju istoriografije, arheologije, socijalneantropologije, etnografije, a upravo od te godine intenzivno vrši terenska istraživanja naširem prostoru oko Podgorice, Skadarskog jezera, Riječke nahije, Lješanske nahije,Katunske nahije, Crmnice i Malesije – što je rezultiralo sa preko stotinu dužih članaka o crnogorskoj prošlosti, objavljenih većinom u dnevnom listu „Vijesti“ u periodu 2009-2015. godine.

Sa ovim istraživanjima u uskoj vezi stoji putopisna esejistika koju od 2014.godine kontinuirano objavljuje u časopisu „Pogled“ Inženjerske komore Crne Gore.

Čukić je autor i tri knjige, a u obrazloženju žirija kojim je predsjedavao dr Čedomir Bogićević i članovi dr Draško Došljak i Nenad Stevović, navodi se da je Čukić nagradu “Komun@” zavrijedio posebno za knjigu “Podgorički brevijar” koja spada u krug onih odabranih knjiga o istoriji Podgorice koja tematski obuhvata period od antike do početka XX vijeka prostora Zetske ravnice. Tom knjigom, kako se navodi u obrazloženju, Čukić daje nemjerljiv doprinos crnogorskoj humanistici, koja se može ubrojati u one koje su nezaobilazne za proučavanje ne samo Podgorice nego šire – Zetske ravnice i koja na pravi način valorizuje baštinu Crne Gore.

-Slobodan Čukić je u ovoj knjizi koristio arheološke nalaze Pavla Mijovića ili Olivere Velimirović-Žižić, nadopunjujući ih vlastitim istraživanjima i novim nalazima. Po tematskoj obuhvatnosti, naime, ova bi se knjiga mogla nazvati i Enciklopedijom Podgorice, a po metodološkome zahvatu zasnovanom na izvrsnom poznavanju roblema, polemičkom odnosu prema stavovima naučnih autoriteta, višegodišnjim terenskimistraživanjima i – ne manje važno – izuzetnoj erudiciji autora, Čukićeva knjiga pripadakorpusu interdisciplinarnih naučnih monografija., stoji u obrazloženju žirija.Godišnja nagrada sastoji se od novčanog dijela u vrijednosti prosječnog ličnog dohotka uCrnoj Gori u vrijeme objavljivanja konkursa i plaketa – stoji u obrazloženju.

Žiri je takođe donio odluku da se dodijeli ove godine: Specijalna plaketa Miroslavu – Mikiju Dragićeviću koji je u zadnjih 30 godina u turizmu, najprije kao glavni i odgovorni urednik časopisa “Turizam”, a onda kao urednik i voditelj emisije “Divlja ljepota uživo” koja se već 20 godina prikazuje kako na domaćim, tako i naregionalnim televizijama. Svojim posljednjim projektom, promotivnim spotom “Crna Goro” napravio je veliki pomak u promociji Crne Gore u svijetu prije svega kao dobitnik nagrada na festivalima u Berlinu, Moskvi, Harkovu, Splitu… Promotivnim spotom “Crna Goro” osvojio je prvu nagradu međunarodne turističke asocijacije The Golden City Gate, na vodećem svjetskom sajmu turističke industrije ITB Berlin. Nagrada mu je dodijeljena u kategoriji Campaign International, što pokazuje da je spot prepoznat kao vrhunska prezentacija turističkih i prirodnih potencijala Crne Gore.

-Ovo je još jedno značajno međunarodno priznanje za rad i dopinos u predstavljanju pravih vrijednosti naše zemlje jer na pravi način afirmiše turističke, kulturne i nacionalne potencijale naše države Dragićević je takođe autor brojnih emisija koje baštine crnogorsku nit i kulturnu baštinu pa je sve to opredijelilo žiri da donese odluku da mu se dodijeli specijalna plaketa časopisa “Komun@”  – obrazlažu iz ovog časopisa odluku žirija.

Plakete „Komun@” za doprinos i afirmaciju kulturne baštine -NVO „Crnogorsko-slovačko prijateljstvo“ za razvijanje kulturnih odnosa između Crne Gore i Slovačke i unapređivanje kulturnih, političkih, prosvjetnih, naučnih i sportskih odnosa između dvije zemlje, kao i između Crnogoraca i Slovaka koji žive u dijasporama. Ta organizacija je odavno prepoznala potrebu za interkulturnim dijalogom kroz saradnju, suživot i toleranciju, prepoznala i promovisala crnogorski folklor u inostranstvu i neumorno radi na promociji kulturnih vrijednosti u oba smjera tako što promovišecrnogorsku kulturnu baštinu u Slovačkoj, Češkoj i Vojvodini i Slovačku kulturu u CrnojGori – KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina koje je njegujući izuzetno teške napjeve i specifičan stil igranja svojih članova doprinijelo podizanju nivoa svijesti o kulturnomidentitetu Crnogoraca.

Oni popisuju preko 40 narodnih kola od kojih se 14 proglašavaju kulturnim dobrom. Riječ je o igrama samo uz pratnju pjesme ili ritma koraka, a unazad nekoliko godina u okviru napornog terenskog istraživačkog rada u Rovcima, Donjoj i Gornjoj Morači i Vasojevićima, sa svojim članovima zabilježli su i kasnije intrepretirali, tekstove i melodije starih pjesama nastojeći tako da zabilježe sjećanja na kolašinskostaro pjevanje čime doprinose čuvanju autentičnog dijela tradicije tog kraja, koji je za etnomuzikologe pravo bogatstvo.

-To društvo takođe nosi zaseban status čuvara nematerijalnog kulturnog dobra za „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“ i po tome su jedinstveni i na širem evropskom prostoru. Riječ je o 14 arhaičnih plesova koji su izvođeni samo uz pjesmu ili ritam koraka. Na repertoaru imaju uglavnom autentičn ecrnogorske plesove, ali i koreografije nadahnute starim plesovima – saopštili su iz tog časopisa.

Ovo Kulturno umjetničko društvo je i osnivač Etno-kampa Kolašin, međunarodne istraživačke laboratorije posvećene plesnoj i muzičkoj praksi koja okuplja studente i profesore sa renomiranih obrazovnih ustanova regiona koji tokom kampa obilaze gradska i seoska domaćinstva snimajući kazivanja o starim, ali i savremenim vidovima zabava i načina života.

Nagradu je dobilo i Udruženju boraca NOR-a i antifašista Nikšić za knjigu „Bitka na Grahovcu i crnogorsko pitanje“ čiji je izdavač ovo Udruženje, kao i za organizaciju istoimenog naučnog skupa koji je bio posvećen obilježavanju 160-to godišnjice slavne bitke na Grahovcu na kojem su učešće uzeli eminentni istoričari i publicisti.

Žiri je, kako kažu, posebno cijenio i donio odluku za dodjelu plakete “Komun@” ovom udruženju za vođenje aktivnosti za podizanje spomenika posvećenog svim crnogorskim komitima 1916-1929. koji su se borili za pravo,čast i slobodu Crne Gore koji predstavlja jedini spomenik posvećen svim komitima na teritoriji Crne Gore.

Svečanost povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@” biće organizovana u Podgorici tokom jeseni, najavljeno je iz Programskog odbora časopisa.