ART PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: 220 godina od rođenja velikog Puškina

Na današnji dan, 6. juna 1799. godine, rođen je najveći ruski pisac i začetnik ruskog realizma u književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin.

Rođen je u Moskvi u osiromašenoj aristokratskoj porodici. Njegov pradjeda bio je crnac iz Etiopije, koji je u Rusiju doveden kao rob, a Petar Veliki ga je usvojio kao svoje kumče.

S obzirom na svoje poreklo i život na dvoru, Puškin je od malena bio vaspitan u francuskom duhu i učen da voli književnost, a na njegov kasniji rad najviše je uticala upravo francuska književnost i djela racionalizma koje su pisali Volter, Didro, Ruso.

Upisao je Elitnu gimnaziju u Carskom selu, a još kao učenik napisao je i objavio svoju prvu pjesmu (sa 15 godina), nakon čega je počeo sa pisanjem svog prvog velikog djela – “Ruslan i Ljudmila” koje je zasnovano na bajkama koje mu je baka pričala.

Nakon školovanja zaposlio se u ministarstvu unutrašnjih poslova, ali je zbog pjesama koje je pisao, a koje su bile podrugljive i često upućene čak i samom caru, sa 21-om godinom protjeran u južnu Rusiju, gdje je bio šest godina.

Osim što je proteran iz Moskve, njegove prve revolucionarne pjesme bile su zabranjene i cenzurisane.

Puškin je bio opet prognan i to u Odesu, gdje je proveo godinu dana, a zbog afere sa udatom ženom, prognan je dalje – na seosko imanje svoje majke, gdje se u tišini i miru posvećuje pisanju jednog od najljepših romana ikada napisanih – “Evgenije Onjegin”.

Volio sam Vas

Volio sam Vas; i ljubav jos, možda,
Nije ugasla sva u srcu mom;
No nek Vas ona sad ne brine više,
Ja neću da Vas rastužujem njom.

Volio sam Vas nijemo i bez nade,
S ljubomorom i strepnjom srca svog;
Volio sam Vas iskreno i nježno,
Volio Vas tako drugi, dao Bog.

Aleksandar Sergejevič Puškin

kud duga