PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

LJEPOTE ANDALUZIJE: Ronda, veličanstveni grad na litici koji plijeni istorijom i kulturom (FOTO)

U središtu planinskog vijenca Seranja de Ronda, na ivici 120 metara visokog i 70 metara širokog kanjona nalazi se gradić Ronda koji je, po mišljenju brojnih posjetilaca, jedan od najinteresantnijih u cijelom svijetu.

-Ništa u cijeloj Španiji nije više iznenađujuće od ovog divljeg grada – rekao je njemački pjesnik Rajner Marija Rike koji je u Rondu doputovao 1912. godine u potrazi za inspiracijom.

Ronda je grad u španskoj pokrajini Malaga s populacijom od oko 35.000 stanovnika, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od grada Malaga.

Ronda je “oivičena” visokim i strmim kanjonom El Tahu, koji je usjekla rijeka Guadalevin koja teče kroz grad i dijeli ga prirodnom granicom na dva dijela. Podijeljene djelove grada vežu tri mosta – Puente Romano, Puente Vieho i Puente Nuevo, od kojih je posljednji izgrađen 120 metara iznad kanjona.

Poznati i zapanjujući most je sam vrijedan putovanja,smatraju mnogi, ali Ronda ima i drugih znamenitosti. Tu je druga u svijetu po veličini arena za borbu bikova koja je napravljena u potpunosti od kamena, i mnoštvo zanimljivih građevina, naročito one iz Mavarskog perioda.

 

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: Shutterstock