PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Manje poznate činjenice o “smaragdnom ostrvu”

Foto: depositphotos/rognar

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Postoji nekoliko manje poznatih istorijskih i kulturnih podataka o Irskoj.

-Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika. Najstariji irski pab – bar “Šon” (Sean's Bar) nalazi se u gradu Athlone, a vjeruje se da datira iz 900. godine nove ere.

-Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

– Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

-Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

-Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mjesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

-Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima.

-Drisheen je nacionalno irsko jelo. Riječ je svojevrsnom tipu krvavice, koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hljeba, ovsenih pahuljica i masnoća.

-Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je službeno iskorišćen u članku magazina Inter-Ocean 12. oktobra 1880.

 

Izvor: b92