ART PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Izložba slika holandskog umjetnika Matthijs Scholtena

Izložba pod nazivom Riječima oslijepljen, holandskog slikara Matthijs Scholten-a biće svečano otvorena u četvrtak 6. juna, u Zbirci pomorskog nasljedja u 20 časova.
-Scholten, u svom radu koristi mnoštvo različitih komponenata čime kreira jedinstveni, vizuelni svijet. Njegov umjetnički izraz nastaje iz dubine psihe interpretirajući haotičan svijet koji ga okružuje. On spajanjem kontrasta, kreira atipični vizuelni jezik. Scholtenova djela predstavljaju burne emocije ljudskog postojanja. Njegov borbeni stav prema svijetu oko sebe vidljiv je u njegovom radu kroz korišćenje boja i oblika, čineći sukobe i pokrete gotovo “opipljivima”. Uočljiv element u njegovom radu su oči. Velike i prodorne oči. Inspiraciju za svoja maštovita lica, šarene portrete, divlje maske i lobanje nalazi svuda.  Matthijsu su posebno atraktivni minimalistički ulični grafiti. On fotografise te “figure” i često mu služe kao važna inspiracija za prve poteze boje na papiru ili platnu – navodi se u najavi zložbe ovog holandskog umjetnika.

Umjetnici koji ga inspirisu su Jean Michel Basquiat, zbog njegovog sirovog i uličnog stila. Skupina Cobra sa umjetnicima kao što je Karel Appel zbog dječijih, naivnih i spontanih umjetničkih oblika, kao i ekvadorski umjetnik Oswaldo Guayasamin sa svojim prodornim i nejasnim portretima. Prije svih i Pablo Picasso sa svojim očaravajućim licima i kombinacijama boja.

Izložba je otvorena do 30.juna.