ART PREPORUKA

UNDERHILL FEST: U srijedu publici će biti predstavljena četiri ostvarenja

U srijedu, 5. juna, u oviru programa ,,U fokusu”, koji UnderhillFest organizuje u saradnji sa NVO Centrom za ženska prava, u 18 sati u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” biće prikazan dokumentarni film ,,Roena u Evinu”.

Djelo režiserke Mariam Zare, priča o okolnostima autorkinog rođenja u Evinu, jednom od najozloglašenijih zatvora za disidente u Iranu. Prateći decenijama prećutavanu priču svojih roditelja, koji su među hiljadama drugih zatvorenika bili uhapšeni i mučeni u ovom zatvoru, autorka pokreće pitanja prevazilaženja trauma kod preživjelih zatvorenika i njihove djece kao posledice proganjanja i nasilja, stavljajući priču u širi politički kontekst.

Na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku, u srijedu u 21 sat, biće prikazan film ,,Sinovi smo tvog stijenja” Ivana Salatića, koji se takmiči za nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji. Gost 10. UnderhillFesta je producent filma Dušan Kasalica.
Film je imao premijeru na internacionalnom festivalu DocLisboa u Lisabonu. Prati čovjeka koji je progonjen sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog italijanskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar Janković smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz postojanja tog groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti očistiti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena. Ipak, njihove priče se nužno ne poklapaju.

Nakon ovog ostvarenja, u 21 i 45 sati, takođe u Njegoševom parku, biće prikazan film ,,Srbenka” Nebojše Slijepčevića. Ovo uveliko nagrađivano ostvaranje proglašeno je dokumentarcem godine u Kanu i nagrađeno Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Nagradom publike na Sarajevo film festival i mnogobrojnim nagradama. Film prati predstavu reditelja Olivera Frljića o slučaju Aleksandre Zec, djevojčice srpske nacionalnosti koja je 1991. godine ubijena u centru Zagreba.

U 23 sata, takođe u Njegoševom parku, biće prikazan film ,,Pozdrav iz slobodnih šuma” Iana Soroka, pobjednika DocLisboe u Lisabonu.

Mn.M.

kud duga