ART PREPORUKA

,,DŽADA FILM FEST” POČINJE 10. JUNA: Hrvoje Hribar i ,,Granice kiše” na otvaranju

Peto izdanje ,,Džada Film Festa” i prvi Međunarodni festival debitantskog igranog filma u Crnoj Gori biće otvoreni 10. juna u Ulici Svetozara Markovića u Podgorici u 20.30 sati. Istoga dana u 17 sati u ,,Marienplatzu” biće priređeno veče pod nazivom ,,Kafa sa Hrvojem Hribarem”. U 20 sati, u Ulici Svetozara Markovića, nastupiće ,,VIS Tetra”, a nakon svečanog otvaranja, publika će biti u prilici da u ovoj ulici pogleda i film ,,Granice kiše”.
Festival, koji će trajati do 16. juna, ove godine će se sastojati iz tri dijela – takmičarskog, koji će se odvijati u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović” u Podgorici, revijalnog koji će biti na ulicama Glavnog grada i ,,Master of Cinema”, dijela predviđenog za masterklasove.
Tročlani međunarodni žiri, u sastavu režiser , scenarista i producent Hrvoje Hribar (predsjednik) i članovi režiser i scenarista Miroslav Momčilović i filmski producent Ivan Đurović, dodijeliće 15. juna u 20.30 sati nagradu za najbolji debitantski film i nagradu za najboljeg debitantskog režisera. Nagradni fond je 2.000 eura.
Član žirija Ivan Đurović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da Podgorica kao grad treba da prepozna sve ove festivale, ,,da to treba da bude šmek Podgorice kao jednog malog filmskog centra” i da ,,svi ovi festivali koji se dešavaju ovih dana daju pečat ovom gradu”.
Organizatorka Nina Lončar, ispred Link Creative Studija, kazala je da su ponosni jer se nalaze na petoj godini Festivala i zato što je ,,Džada Film Fest” u drugačijem ruhu od prethodnih.
– Ove godine smo i posni nosioci EFFE labela, odnosno oznake izvrsnosti evropskih festivala. Od ove godine ,,Džada Film Fest” postaje prvi Međunarodni debitantski festival igranog filma u Crnoj Gori – istakla je Lončar.
Lončar je navela da će u takmičarskom dijelu publika imati priliku da pogleda filmove ,,Granice kiše” režisera Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, zatim ,,Meso” Saša Hajdukovića, ,,Iskru” Gojka Berkuljana, ,,Nesavršeno doba” Ulisa Lendaroa, ,,Osmi povjerenik” Ivana Salaja, ,,Ono što ostaje” Hesusa Serna i Lukasa Panesa i ,,Balkan noir” Dražena Kuljana.
Što se tiče revijalnog dijela, publika će gledati ostvarenja ,,7 i po” Miroslava Momčilovića, ,,Štrumfovi-izgubljeno selo” Kelija Ezberija (program ,,Džada junior”), zatim ,,Betino putovanje” Emanuel Berko, ,,Mržnja” Matjea Kasovica, ,,Što je muškarac bez brkova” Hrvoja Hribara, dok će jubilarni ,,Džada film fest” zatvoriri kultni film Đuzepea Tornatorea ,,Cinema Paradiso”.
Lončar je pozvala sve ljubitelje filma i studente da 11. juna u 12 sati u ,,Marienplatzu” prisustvuju masterklasu Hrvoja Hribara na temu ,,Postoje li dovoljni razlozi da i dalje snimamo filmove?”. Nakon toga, posjetioce na istom mjestu čeka i ,,Kafa sa Miroslavom Močilovićem”, od 13 sati. ,,Kafa sa Ivanom Đurovićem” na ovom mjestu zakazana je za 14. jun u 12 sati.
Program ,,Džada džunior” je 12. juna, a djecu od 20 sati, u Moskovskoj ulici čeka zabava – ,,Double L” škola stranih jezika, ,,Just do it” plesna škola, te Akademija plesa, a onda od 21 sat i projekcija filma ,,Štrumfovi-izgubljeno selo”, sa sinhronizacijom.
Što se tiče muzičkog dijela programa, pored sastava ,,VIS Tetra”, publika će uživati u zvucima ,,Marija Božović trija” i DJ Shara.
Ove godine, u saradnji sa ,,Zelenilom”, organizatori nastavljaju akciju ,,Go green”, ozeljenjavanje gradskih površina.
Selektor programa Festivala Nikola Vukčević rekao je da već petu godinu ,,Džada” ima da ponudi nešto specifično, a to je ,,jedna vrsta filmova koji, na jednoj strani, imaju kvalitetan scenaristički i rediteljski stil sa kojim komuniciraju, a na drugoj strani, specifičnu vedrinu duha koja poziva široke narodne mase na ulice Podgorice” i tim spojem je formiran repertoar svake godine.
– Siguran sam da će ulice Podgorice biti pune kao i ranijih godina. Siguran sam da Biblioteka, kao mjesto prepoznato za zanimljiv filmski opus, će biti stecište novih mladih lljudi zainteresovanih za ispitivanje filmskih estetika – kazao je Vukčević, podsjetivši da ovo izdanje nastaje ,,za nas u jednom dosta nezgodnom budžetskom trenutku.”
Savjetnica za filmsku produkciju i komplementarne djelatnosti u Filmskom centru Crne Gore Danijela Radulović istakla je da se nada da će saradnja između ,,Džada Film Festa” i FCCG biti uspješna.
Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da je zadovoljstvo još veće jer je ,,Džada Film Fest” dio ,,Podgoričkog kulturnog ljeta” koji slavi 20-godišnjicu od osnivanja.
– Jedan od prioriteta koje gradska uprava promoviše jeste oživljavanje javnih nekonvencionalnih prostora za kulturna dešavanja i aktivnosti koje samim konceptom doprinose razvoju grada. Upravo ,,Džada Film Fest” proteklih pet godina to i čini, oblikuje imidž našeg grada po ugledu na svjetske metropole, a opet prepoznaje ono što je naše i prilagođava ga. Sami projekat i segmenti ,,Džada Film Festa” nisu usmjereni isključivo na prikazivanje umjetničkih djela, već svojim konceptom doprinose jačanju veza i osjećaju pripadnosti lokalnoj zajednici. Ove godine im želim, prije svega, vedro nebo puno zvijezda, da rastu, budu sve bolji, a podrške Grada i Sekretarijata za kulturu će biti – rekla je Medigović.
U ime generalnog sponzora, kompanije ,,m:tel”, PR menadžerka Ana Martinović kazala je, čestitajući ,,Džada Film Festu” peti rođendan, da se nada da će još puno godina proslaviti zajedno.
– Ono što je sigurno, da će sljedeća sedmica biti filmska, topla i lijepa za sve sugrađane i za sve one koji će sigurno rado doći u Podgoricu da pogledaju makar jedan od filmova. Moram reći da me raduje što upravo za kraj školske godine, djeca će u Dječjem parku uživati u odličnom dječjem filmu koji je ovaj Festival predvidio i za najmlađe i za sve nas roditelje. Ovom prilikom želim da podijelim zadovoljstvo što kompanija ,,m:tel”, kao jedna uspješna kompanija, osim drugih segmenata u crnogorskom društvu, itekako podržava kulturu i ovakve festivale i to ćemo raditi ubuduće. Apelujem i na sve druge uspješne kompanije da dio svog uspjeha podijele i sa ovakvim događajima jer odvojiti za kulturu, tako odvajate i za svoje korisnike i za bolje i zdravije i ljepše crnogorsko društvo – poručila je Martinović.
Tekst i foto: B.R.