ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvoren Underhill Fest

Deseti, jubilarni, UnderhillFest – međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma svečano je otvoren sinoć u Podgorici koncertom kamernog dua koji čine violinistkinja Katarina Pavlović i pijanista Amir Džaković.

Direktor festivala Vuk Perović prisjetio se početaka od same ideje o festivalu, pa do njene realizacije i, sada već, tradicionalnog održavanja.

-Kada smo se Sanja Jovanović, Anđelka Nenezić i ja okupili oko ideje festivala dokumentarnog filma nijesmo razmišljali o broju deset i bilo kakvim jubilejima. Već smo radili godinu po godinu, prošli one najizazovnije prve tri, četiri, pet… i kroz ludu avanturu organizovanja festivala na otvorenom ipak smo stigli do ove zavidne brojke. I pošto sam skoro ja uvijek u poziciji da govorim na našim događajima, iskoristiću ovu priliku za jedno veliko hvala Sanji na zajedničkom pokretanju i stavljanju u pogon ove naše priče i Anđelki na ovih deset izazovnih i uzbudljivih godina. Hvala Bilji Vušović, Miru Miniću, Stevu Kalanju i da se ne bi ovo pretvorilo u oskarovsku zahvalnicu pa da me prekine muzika, i svim ostalima koji su bili dio ove avanture i koji i dalje kreiraju naš festival veliko hvala – kazao je Perović prilikom otvaranja.

On je podsjetio da je tokom prethodne decenije, od tri selekcije od kojih su krenuli a koje postoje i danas, došli i do edukativnog programa – Dokuškole, za srednjoškolce, programa U Fokusu, koji se bavi pozicijom žene u savremenom svijetu i industrijskog dijela festivala, međunarodne radionice za autorke dokumentarnog filma CIRCLE, koji je i započet na ovom mjestu, a koji okuplja autorke iz Jugoistočne Evrope, i šire.

-A za naš jubilej provešćemo vas kroz dragocjeni svijet i vizije sjajnih autora. Od genijalca Ingmara Bergmana, preko odrastanja u Zemunu, jednog neobičnog pisca iz Australije, do priča o gradu na rijeci, o ilegalnoj hitnoj pomoći u milionskom gradu, ikonama rok end rola, odnosom prema mentalnim bolestima, intimnog, direktnog i duhoviog razgovora sa majkom, do načina na koje ne čuvamo našu planetu. U osam dana, 22 dokumentarna filma u tri selekcije. Svake večeri festivala imaćete priliku da razgovarate sa autorima ili protagonistima filmova.
O nagradama Maslačak u dvije takmičarske selekcije odlučivaće Rada Šešić, festivalska selektorka, rediteljka, predavačica i kritičarka, koja je i predsjednica žirija, Hrvoje Mabić, reditelj iz Hrvatske i Ivan Bakrač, reditelj iz Crne Gore – najavio je Perović bogat program za sve ljubitelje dokumentarnog filma.

Sinoć je prikazan film Džejn Magnuson “Bergman: Godina života”, nagrađen od Evropske akademije za film kao najbolje dokumentarno ostvarenje.

Sjutra će, u okviru programa “U FOKUSU”, koji UnderhillFest organizuje u saradnji sa NVO Centrom za ženska prava – u 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” bitie prikazan dokumentarni film “Scheme birds” u režiji Ellen Fiske i Ellinor Hallin, koji tematizuje frustracije generacije Škota iznevjerenim obećanjima države, kroz lik Geme, mlade djevojke koja će uskoro postati majka.

Na Terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku u utorak, u 21 sat, biće prikazan film “Na vodi” Gorana Devića, koji se takmiči za nagradu Maslačak u regionalnoj selekciji. Film se odvija u nekoliko nivoa – jedan od njih odnosi se na decenijsko dugo prijateljstvo Marija i Miće, Hrvata i Srbina koje je spojila strast prema ribolovu, a prijateljstvo ugrozila razmirica finansijske prirode. Gost 10.UnderhillFesta je reditelj Goran Dević. U 22.25, takođe u Njegoševom parku, biće prikazan film “Noćna porodica” Luke Lorentzena, a u 23.45 film “Kameni govornici” Igora Drljače.

 

Mn.M