Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

FZO: Smanjen broj pacijenata koji se liječi van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje u protekloj godini izdvojio je više od osam miliona eura za pacijente koji su bili upućeni na liječenje van Crne Gore, kazao je u razgovoru za Novu M direktor Fonda Sead Čirgić.
Napominje da je protekla godina bila sa najmanje upućenih pacijenata van naše zemlje. Takvi podaci, dodaje, govore da su zdravstvene ustanove osnažile i podigle nivo svojih usluga.

Fond za zdravstvo upućuje na liječenje van Crne Gore, one pacijenate za čija oboljenja ne postoji adekvatno liječenje kod nas. Podaci Fonda pokazuju da u odnosu na prethodne godine, u 2018. je smanjen broj pacijenata koji su se na liječenje upućivali van naše granice.

– U 2018. godini imali smo za 830 manje pacijenata koje smo uputili na liječenje van Crne Gore u odnosu na 2017. i ne samo to, rekao bih da je 2018. bila godina sa najmanje upućenih pacijenata na liječenje u inostranstvu. Ako bi uporedili sa npr. 2005. koja je prva u evidenciji Fonda za koje možemo izvući podatke vidimo da taj broj upućenih pacijenata manji za više od tri hiljade – rekao je Čirgić.

Takvi podaci su ohrabrujući, jer to ukazuje da su zdravstvene ustanove unaprijedile sistem svojih usluga.

– Što govori o tome da su zdravstvene ustanove osnažile odnosno da se najveći broj medicinskih procedura za koje su se upućivali naši pacijenti na liječenje van sada mogu ostvariti u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori – kazao je Čirgić.

On navodi i koja su to oboljenja za koja su se pacijenti upućivali na liječenje van Crne Gore.

– Pripadaju grupi tumora, urođenih deformiteta i hromozomskih abdomalnosti, zatim duševni poremećaji, bolesti oka i bolesti nervnog sistema – objašnjava Čirgić.

Samim tim što je manji broj pacijenata koji je upućivan na liječenje van Crne Gore i troškovi u prethodnoj godini su bili manji za 1,6 miliona eura, ističe Čirgić.

Sve veći broj pacijenata koristi usluge privatnih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Za te namjene utrošeno je oko 6,8 miliona eura, što je za oko dva miliona više u odnosu na 2017. godinu.

– U toku 2018. godine ukupno oko 63 hiljade naših osiguranika dobilo je uslugu iz privatne zdravstvene ustanove, odnosno ukupno je pruženo 335 hiljada medicinskih usluga – kaže Čirgić za Novu M.

Izvor: Nova M
Foto: FZOCG