ART PREPORUKA Uncategorized

TEL AVIV: Pobjednik ,,Evrovizije” je Dankan iz Holandije

Pobjednik 64. izdanja ,,Pjesme Evrovizije” u Tel Avivu je Dankan Lorens iz Holandije sa numerom ,,Arcade”. On je osvojio 492 glasa. Drugo mjesto osvojio je predstavnik Italije, a treće Rusije. Sjeverna Makedonija bila je osma, Slovenija 13, Srbija 17, a Albanija 18. Zadnja je bila Velika Britanija.
– Ovo je za muziku prevashodno, a onda i za ostvarenje snova – kazao je Lorens nakon pobjede.
Lorens je osvojio i nagradu novinara.
Priznanje za umjetnički utisak osvojila je Kejt Miler-Hajdke, dok su nagradu ,,Marsel Bezenson” za najboljeg kompozitora osvojili Mamud, Dardast i Čarli Čarls za ,,Soldi”.
Crnogorski žiri, u sastavu Vjera Nikolić, Verica Čuljković, Saša Barjaktarović, Marko Pešić i Igor Perović, dao je 12 poena Neveni Božović iz Srbije, dok je žiri Sjeverne Makedonije 12 bodova dodijelio Mamudu iz Italije. Stručni žiri Albanije dao je 12 poena Sjevernoj Makedoniji, baš kao i žiri Moldavije, Austrije, Velike Britanije, Srbije i Švajcarske. Nakon glasanja stručnog žirija, Švedska je bila prva, a Sjeverna Makedonija druga.

Svi su složni – ovo je bila najbolje organizovana ,,Pjesma Evrovizije” posljednjih decenija. Ta očekivanja nisu domaćini u Tel Avivu iznevjerili ni u finalu. Ovo veče otvoreno je spektakularno, prvo najavom Nete iz aviona i Jon Ole Sanda iz centrale, a zatim i slijetanjem aviona na pistu evrovizijske scene. Prikazana je i tabla dolazaka, a onda su na binu ušetali, jedan po jedan, finalisti, pozdravljani na svom jeziku od domaćina sa razglasa, pa se tako, na primjer čulo, ,,Dobrodošli, Srbija!” po izlasku predstavnice Srbije Nevene Božović. U intervalima izlaska finalista zasijali su izraelski izvođači Dana International, Ilanit i Nadav Gueđ.
Takmičarski dio otvorila je predstavnica Malte Mikela, a zatvorio Španac Miki. Nastupili su još predstavnici Albanije, Češke, Njemačke, Rusije, Danske, San Marina, Sjeverne Makedonije, Švedske, Slovenije, Kipra, Holandije, Grčke, Izraela čiji se predstavnik Kobi Marimi rasplakao pred svojom publikom, Norveške, Islanda, Estonije, Bjelorusije, Azerbejdžana, Francuske, Italije, Srbije, Švajcarske i Australije.
Očekivano, s obzirom na zemlju u kojoj se održavala ,,Evrovizija”, i ove večeri pojedini takmičari su svojim pjesmama poslali snažnu poruku, pa je tako Izraelac Marimi poslao poruku kroz numeru ,,Home” koja je glasila ,,I am someone” (Ja sam neko), Bilal Hasani iz Francuske kazao kako je sve moguće samo kada se žarko želi, pa tako i da gojazna osoba bude balerina ili gluva osoba da bude plesačica, a Italijan Mamud o tome kako novac mijenja odnose u porodici, oslanjajući se na njegov odnos sa ocem koji ga je napustio kada mu je bilo šest godina i nakon toga ženio se četiri puta i ostavljao djecu za sobom nakon svakog razvoda. Takođe, Mamud kaže da novac gazi ponos. Predstavnica Australije Kejt Miler-Hajdke ispričala je kroz autorsku pjesmu kroz šta je sve prolazila tokom postporođajne depresije. Tamara Todevska iz Sjeverne Makedonije poslala je svojom numerom ,,Proud” (Ponosna) snažnu poruku kćerki Hani, dok je predstavnica Srbije Nevena Božović svoju ,,Krunu” posvetila suprugu.
U revijalnom dijelu Končita Vurst otpjevala je pjesmu Mansa Zelmerlova, pobjedničku ,,Heroes”, potom je Zemerlov otpjevao numeru Fureire ,,Fuego”, a Fureira Verke Serdučke ,,Dancing Lasha Tumbai”, da bi Serdučka zapjevala Netinu ,,Toy”. Na kraju su svi sa Gali Atari zapjevali njenu pobjedničku numeru iz 1979. godine ,,Hallelujah”. Neta je predstavila novu pjesmu ,,Nana Banana”. Svjetski glamur donijela je Madona sa pjesmom ,,Like a prayer” u kojoj joj se za ovu priliku pridružio hor, a sa američkim reperom Kvavom novu ,,Future” koja će se naći na albumu ,,Madame X”. Svjetski glamur da, ali ne i svjetski glas, jer u prvoj pjesmi je bila u konstantnom falšu. Madona je poručila da su svi učesnici ,,Eurosonga” pobjednici, jer teško je zaslužiti mjesto na evrovizijskoj pozornici, te da nikada se ne zanemari moć muzike, jer ,,Music makes the people come together, yeah”. Potom je pozvala sve takmičare da zajedno zapjevaju upravo taj stih ,,Music makes the people come together, yeah.” (Muzika sjedinjuje ljude). Veče je direktno pratio iz dvorane francuski dizajner Žan Pol Gotje koji je bio zadužen za Madonin kostim, inspirisan Jovankom Orleankom.
Voditelji ,,Evrovizije” bili su manekenka Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajub.
B.R.
Foto: 
Thomas Hanses

kud duga