DRUŠTVO SLAJDER

PREMIJER MARKOVIĆ NA PROSLAVI DANA NEZAVISNOSTI: Naše rezultate ne vide samo oni koji ne žele da ih vide

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je večeras povodom trinaeste godišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje da je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i Crna Gora vraćena na svjetsku političku mapu čime, te da se naša zemlja tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti kao i da su svi događaji koji su uslijedili potvrdili ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju.

– Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu i tog 21. maja 2006. godine vratili ime svoje zemlje i svog naroda na svjetsku političku mapu. Na bolnom iskustvu kroz koje je Crna Gora prošla kroz svoju istoriju naučili smo najvažniju lekciju: Da naša nezavisnost obnovljena na referendumu 21. maja nije jednom za svagda data. I da je njena dugoročna garancija, pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje ne samo baštine već i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva. To su vrijednosti tolerancije, suživota i građanske države, kao temeljnih principa ne samo opstanka, već i razvoja svake zemlje. Sve što se događalo u prethodnih trinaest godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju. Okrenuli smo se budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti – ne zaboravljajući pritom najsvjetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost našeg naroda; tradicije koje su iznjedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja započnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vrijedne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio na uspjehe koje je naša zemlja postigla pri čemu je posebno istakao članstvo u NATO-u i odlične rezultate na ekonomskom planu.

– Ponosni smo i na stope ekonomskog rasta koje su već treću godinu zaredom među najvećima u Evropi. Samo na temelju tako dinamičnog rasta ekonomije možemo garantovati bolji životni standard svih naših građana. Jednako i na jugu, i na sjeveru, kao rezultat ravnomjernog regionalnog razvoja i snažnog investicionog zamaha. Sljedeće godine pustićemo u saobraćaj prvu dionicu našeg najvećeg infrastrukturnog poduhvata, autoputa od Smokovca do Mateševa, i odmah zatim krenuti u nastavak radova na ostalim dionicama. Naša zemlja je i veliko gradilište; a istovremeno i prestižna turistička, i rastuća investiciona destinacija. Dakle, Crna Gora danas i Crna Gora prije trinaest godina – ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu – a da se ne vide. Mogu jedino – da ne žele da se vide – rekao je premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja vidno ojačala institucije za šta je potvrda i nedavna presuda u najkompleksnijem sudskom procesu u našoj istoriji.

– Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo „snagom institucija”. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na državu i njeno postojanje. Potvrdili smo, dakle, da je Crna Gora država koja ima sposobnost i moć da odbrani sebe i od najtežih terorističkih prijetnji koje su se bile nadvile nad njom, kao i da počinioce takvih djela privede pravdi – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.

– I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana. Da bismo postigli taj cilj, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu – jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, te diplomatski kor.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac