DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ: Alatima kojima vas opremimo gradićete budućnost

Naredne godine oko 800 učenika biće u dualnom sistemu obrazovanja, dodijelićemo više od 600 stipendija za deficitarna zanimanja, uložiti 2,5 miliona u opremanje kabineta stručnih škola, a oko dva miliona za rekonstrukciju tih škola, uvesti 16 novih programa, što jasno ukazuje da se Vlada ozbiljno bavi stručnim obrazovanjem, a alatima kojima vas danas opremimo gradićete budućnost, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem promotivnom događaju na Trgu nezavisnosti u okviru kampanje ,,Stručno je ključno! Alati budućnosti su u tvojim rukama!”.
Današnji događaj promoviše turistički smjer u srednjim stručnim školama i prati ga regionalno takmičenje učenika pod nazivom ,,Turistička pijaca”, u okviru kojeg učenici 12 škola iz Crne Gore, Srbije i Makedonije podgoričkim polumaturantima, građanima i žiriju predstavljaju turističke destinacije na temu ,,Moj kraj-top destinacija”.
Ministar Šehović je na otvaranju poručio učenicima završnog razreda osnovne škole da razmisle o zanimanjima koja nude srednje stručne škole, te da ih neće isključivo gimnazija, ukoliko za nju nijesu zaista zainteresovani, dovesti na pijedestal njihovih mogućnosti.
– Na pijedestal sopstvenih mogućnosti dovešće vas zanimanje za koje znate da ste rođeni, nešto što vam ide od ruke, u čemu potpuno uživate, nešto zbog čega stane vrijeme kada na njemu radite.
Ovo nije romantičarski pristup temi, već upravo suprotno: nema realističnijeg pristupa od onog koji vam otvoreno kaže: ako učite ili radite nešto što ne volite i za šta nemate afiniteta, teško da ćete postići natprosječne uspjehe. A na današnjem zahtjevnom tržištu, ako želite da sjutra imate mogućnost da birate, morate biti upravo to: natprosječni i izvrsni – poručio je ministar.
On je naglasio da ukoliko imaju afiniteta prema nekom od deficitarnih zanimanja, učenici ne smiju da imaju dilemu kojim putem će krenuti.
– U potrazi za pravom školom morate, pored ličnih sklonosti, imati na umu potrebe tržišta. To znači da ne smijete imati dilemu između deficitarnog zanimanja za koje imate sklonosti, i onog za koje nemate i koje je pritom suficitarno na tržištu, ma kako ono popularno bilo. Ili, kako ja obično kažem: mnogo je bolje biti dobar poslastičar, nego prosječan ili loš pravnik – rekao je Šehović.
Pored ministra, obratio se i Darko Vukčević, direktor JU Škola za srednje i više strucno obrazovanje ,,Sergije Stanić”, koja je organizator takmičenja, čiji je cilj razmjena znanja i vještina u oblasti turizma, timski rad, partnerstvo i druženje djece.
– Danas vi promovišete svoj smjer i sebe kao budući kadar, zato se slobodno uporedite sa ostalima i testirajte svoje ideje u praksi, a kroz novo iskustvo mijenjaćete i svoj način razmišljanja – poručio je Vukčević.
On je ohrabrio osnovce završnog razreda da se odluče za srednje stručne škole koje nude brojne mogućnosti, a posebno je istakao program dualnog obrazovanja, koji predstavlja paralelno učenje u školi i obučavanje kod poslodavca.

O pobjedniku današnjeg takmičenja odlučiće stručna komisja koju čine: profesor engleskog jezika, predstavnik turističke organizacije, predstavnik hotela i predstavnik turističke agencije. Proglašenje pobjednika biće održano u nedjelju, u restoranu Radovče sa početkom u 20 sati. Pored tri prva mjesta, specijalna nagrada biće dodijeljena i za najoriginalniji nastup i promociju turističke destinacije.