Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KULTURNO-EKONOMSKI CENTAR AZERBEJDŽANA-CRNE GORE: Nikola Đukić pobjednik šahovskog turnira ,,Trofej Heydara Aliyeva”

Pobjednik šahovskog turnira ,,Trofej Heydara Aliyeva” koji je sinoć završen u Podgorici je Nikola Đukić.
– Svaka pobjeda znači. Prošle godine nisam uspio, tad sam bio drugi. Drago mi je da sam sad osvojio prvo mjesto. Zadovoljan sam igrom, mislim da je bilo zasluženo i drago mi je što je turnir nastavljen ove godine. Nadam se da će prerasti u lijepu tradiciju i rasti iz godine u godinu, te da ćemo se okupljati ovim povodom još dugo – rekao je nakon uručenja nagrada Đukić za MNE magazin.
U Azerbejdžanu šah je uveden u škole. Naš sagovornik smatra da bi šah trebalo uvesti i u crnogorske škole.
– Azerbejdžan je šahovska zemlja. Oni su zahvaljujući tom svom pristupu i uvođenju šaha u škole, ulaganju u mlade napravili sjajne rezultate. Dva puta su bili prvaci Evrope, ako se ne varam i stvorili su generaciju izuzetnih šahista. Kod nas je šah bio jedno vrijeme izborni predmet, ali je izbačen. Juče je bio sastanak u Ministarstvu prosvjete, pa izgleda ima nade da će se vratiti u škole i ja to potpuno podržavam. Mislim da je veoma važno, ne samo zbog razvoja šaha nego je za svako dijete dobro da iskusi šah, jer istraživanja su pokazala da djeca koja izučavaju šah postižu bolje rezultate i iz drugih predmeta – kazao je Đukić za MNE magazin.
Drugo mjesto osvojio je Blažo Kalezić, treće Jovan Milović, četvrto Danilo Nenezić, a peto Andrej Šuković. Specijalno priznanje pripalo je Dušanu Sekuliću.
Nagrade je uručio direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana Sejran Mirzazada.
Organizator turnira, održanog 9. i 10. maja u biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović” u Podgorici, je Kulturno – ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore u saradnji sa Šahovskim savezom, Š. K. ,,Prosvjeta” i uz podršku kompanije Azmont Investments.
Mirzazada je za MNE magazin  rekao je da je turnir protekao odlično.
– Već drugu godinu organizujemo ovaj turnir. Nastavićemo naredne godine i trudićemo da ovaj ,,Trofej” bude tradicionalni. Izražavam zahvalnost za saradnju Šahovskom klubu ,,Prosvjeta” i Šahovskom savezu Crne Gore i ,,Azmont Investmentsu” za podršku. Ovaj događaj obilježili smo zbog rođendana našeg nacionalnog lidera Hejdara Alijeva koji je 1993. godine spasio azerbejdžanski narod i našu državu i u njegovu čast organizujemo ovaj turnir svake godine. S druge strane, naš je cilj da promovišemo šah u Crnoj Gori. Vidim koliko je šah popularan u Crnoj Gori i mi kao Kulturni centar Azerbejdžana hoćemo da da damo svoj doprinos razvoju šaha u Crnoj Gori – kazao je Mirzazada za MNE magazin.
On je najavio da će u junu Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore organizovati Dan azerbejdžanske kulture u Crnogorskom narodnom pozorištu.– Dovešćemo plesnu grupu iz Azerbejdžana i upoznati naše prijatelje iz Crne Gore sa tradicionalnim azerbejdžanskim i kavkazskim plesom-kazao je on.
B.R.
Foto: B. Šekularac