Porto Novi
ART PREPORUKA

MNE MAGAZIN I CNP NAGRAĐUJU: Osvojite karte za predstavu ,,The Beauty Queen”

Foto: Duško Miljanić

MNE magazin i Crnogorsko narodno pozorište nagrađuju dva čitaoca za večerašnju predstavu ,,The Beauty Queen” (Studio Scena, 20.30 sati) Martina Mekdone u režiji Ane Vukotić.
Dva čitaoca koja prva pošalju mail na [email protected] dobiće kartu za predstavu ,,The Beauty Queen”.

O predstavi

Martin Mekdona je svojevrsno čudo savremenog teatra. Napustio je školu sa šesnaest godina, proveo nekoliko godina pišući radio drame. ,,The Beauty Queen of Leenane” napisao je za osam dana. U vrijeme premijere ovog komada 1997. godine imao je dvadeset sedam godina i još četiri njegova komada izvodila su se u Londonu i bio je to jedini dramatičar, poslije Šekspira, kojemu je to pošlo za rukom. Londonsku pozorišnu scenu smatrao je do srži dosadnom – nazivao je ,,budalaštinom”. Priznaje da je bio pod uticajem Dejvida Mameta, Martina Skorsezea, Dejvida Linča, Terensa Malika i Kventina Tarantina.

,,The Beauty Queen of Leenane” je prvi dio trilogije komada smještenih u gradić Linejn na sjevernim irskim ostrvima gdje se još govori irski jezik. Preostala dva komada su ,,Skull in Connemara” i ,,The Lonesome West”, oba nastala 1997. godine.
Napisao je još jednu trilogiju smještenu u istu irsku oblast od kojih je najčuveniji ,,The Cripple of Inishmana”. Njegov posljednji komad ,,The Pilowman” imao je premijeru u Nacionalnom teatru u Londonu i izvodi se širom svijeta.

Kada su ga pitali dokle će obrađivati očaj i nasilje u svojim komadima, Mekdona je odgovorio: ,,Napisaću nekada romantičnu komediju u kojoj skoro da niko neće biti ubijen.”

Diplomska predstava Ane Vukotić ,,The Beauty Queen” jedna je od najdugovječnijih predstava Crnogorskog narodnog pozorišta, a premijerno je izvedena u oktobru 2004. godine.

Scenografiju i kostime osmislila je Jelena Tomašević.

U predstavi igraju: Marta Pićurić, Ana Vujošević, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević.